Malmöföretaget Trikem AB, som tillverkar produkter för hundar och hästar, satsade på cobotar för att få en bättre arbetsmiljö för sina anställda.
Det blev en genial lösning där företaget byggde bort en dammig och monoton arbetsmiljö. De nya cobotarna löste både stora och små problem i produktionen.
Bo Gustafsson är ägare och vd för familjeföretaget Trikem i Malmö. Ett företag som han tog över efter sin pappa som startade det redan 1954. Då var det ett grossistföretag med endast ett par anställda. Idag under Bo Gustafssons ledning har bolaget vuxit och blivit ett tillverknings- och produktionsföretag med egna varumärken och med fokus på fodertillskott till främst hästar och hundar. Tillsammans med 20 anställda tillverkar och paketerar bolaget produkterna. Några av momenten i processen är dammiga och monotona arbetsuppgifter där Trikem ville hitta bättre och mer kostnadseffektiva lösningar för att förbättra arbetsmiljön.
– Vi hade ett moment som var jobbigt arbetsmiljömässigt och det var när vi skulle fylla påsar med foder. Det var svårt att bygga bort dammet genom andra investeringar med till exempel fläktar. Det var då vi började titta på kollaborativa robotar, berättar Bo Gustafsson.
Sedan något år tillbaka är det numera en cobot som fixar det dammiga och monotona arbetet, något som frigjort personal att göra andra saker inom företaget. Coboten tar påsar från ett fack, öppnar påsarna och fyller dessa med innehåll och sätter sedan påsen på ett transportband.
– Det blev en jättebra lösning för vår småskaliga tillverkning. Det är ingen större investering att använda coboten och det är inte så att man tar bort personal. Coboten tar över monotona och tråkiga arbetsuppgifter. De anställda känner sig inte hotade av de här maskinerna utan det här är en uppskattad investering som frigör personal för andra uppgifter, säger Bo Gustafsson.
Han poängterar att investeringen inte görs enbart för att öka produktiviteten utan för att göra arbetet i tillverkningen mer attraktivt för personalen.
– Vi är ett litet företag där personalen utför olika arbetsuppgifter och är flexibla. När det gäller att styra cobotar är det en enkel hantering som alla kan lära sig och man behöver inte vara programmerare, konstaterar han.
Bo Gustafsson menar att cobotar lämpar sig bättre för småskalig tillverkning än de stora robotarna som kräver egna celler och därmed större ytor.
– Cobotar styrs med ljus och rörelsedetektorer och behöver inte lika stor avgränsad yta för att installeras och användas, något som passar bra i småskalig tillverkning av olika produkter.
I fjol tog Trikem sitt andra steg i automatiseringen och investerade i ytterligare en cobot. Denna maskin staplar burkar och flaskor på pall och personalen justerar den själv utifrån vad som ska paketeras.
– Det vi gör är att samma cobot löser flera olika moment, coboten justeras och hanterar tio olika produkter som ska placeras på olika sätt. Det är en jättestort lyft för vår produktion och det ökar flödet genom hela systemet, säger Bo Gustafsson
Nästa investering är redan planerad. Det blir en cobot som ska försluta förpackningarna och lägga påsarna i kartonger, därmed blir hela linjen på Trikem automatiserad.
I utvecklingsarbetet har Trikem samarbetat med Malmöföretaget Odigo som representerar Universal Robots. Ett samarbete som fungerat bra enligt Bo Gustafsson.
– Programvaran är enkel att sköta, prisbilden för investeringarna är transparent vilket vi uppskattar. Vi vet vad vi köper och vi har ett underhåll men det är ganska minimalt. Reservdelar finns också att köpa, avslutar Bo Gustafsson.
Samarbetet och investeringen i nya produktionslösningar har resulterat i att Trikem i år är nominerad till Årets Automations innovation.