Strålande debut för Guldhanden med innovativa vinnare och glittrande mingel
På årets Elmiamässa delades Guldhanden ut för första gången av tidningen Automation, och vilken fantastisk debut det blev! Vi har intervjuat Karim på Sics.AI, som vann Årets Automationsinnovation.
Stort grattis till utmärkelsen, vad betyder det för Sics.AI och ert team?
– Det är en extern validering av det vi gör – ett erkännande för det vi kämpat och jobbat för. Priset vi fått väger tungt och är ett kvitto på att vi är på rätt väg och i den externa dialogen med såväl investerare som kunder så har priset gett en stor impact redan, vilket var över förväntan. Den här typen av utmärkelse är lite som Nobelpriset eftersom vi bedömts utifrån kompetens av fackexperter. En sådan kvalificerad bedömning har ett stort värde.
Kan du berätta lite mer om innovationen som ledde till att ni vann denna utmärkelse?
– Dagens AI-system kräver omfattande träning och har begränsningar i komplexa miljöer. Vår AI, däremot, är mer robust eftersom den använder en strukturerad världsmodell och kan styra roboten på en djupare nivå, ända ner till ledernas vinklar. Detta ger oss full kontroll över robotens rörelser och gör vår lösning oberoende av vilken typ av robot som används. Konkurrenter hanterar specialfall med AI endast för vision och segmentering, medan vår AI kan hantera hela processen från start till slut utan legacy-kod.
Vilka utmaningar stötte ni på under utvecklingen av er innovation och hur övervann ni dem?
Vår största utmaning var att hantera verklighetens komplexitet. Vi behövde integrera system och få dem att kommunicera effektivt, samtidigt som vi byggde en robust AI som tål verkliga miljöer. Utmaningen övervann vi genom att skapa en AI som inte kräver frekvent kalibrering och kan arbeta med sensor-motor feedback. Detta gör systemet mindre känsligt för störningar och mer exakt i att identifiera och hantera objekt, även när de är oorganiserade.
Hur ser framtiden ut för Sics.AI och vilka planer har ni för att vidareutveckla er teknologi?
Framtiden för Sics.AI ser lovande ut. Vi planerar att vidareutveckla vår AI genom att integrera språkinlärning och skapa sofistikerade, autonoma robotar för montering. Vårt mål är att utveckla general purpose-robotar som kan lära sig och anpassa sig i verkliga miljöer, vilket kommer att öka deras användbarhet och intelligens över tid.
Och slutligen – var har ni placerat pokalen ni fick i pris?
Ja eftersom vi är flera i teamet och inte har ett gemensamt kontor så har det blivit en diskussion vem som ska ha pokalen – för alla vill ha den. Just nu är den hemma hos mig – men nu kanske vi ska slå till och skaffa ett kontor att ha pokalen i så att alla kan njuta av den.