Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Tidningen Automation

    Guldhanden 2025

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Guldhanden
    2025

    Hem » Profibus 30-årsjubileum: En resa genom industriell kommunikation
    Lars H Larsson har varit med från start under Profibus 30-åriga resa.
    Nyheter

    Profibus 30-årsjubileum: En resa genom industriell kommunikation

    2023-11-09
    Dela
    E-post Facebook LinkedIn Twitter Tumblr Reddit

    I över 30 år har Ethernet och fältbussar utvecklats och anpassats för att möta specifika krav och krav inom industriell automation. Dessa teknologier har revolutionerat sättet industrianläggningar kommunicerar, från punkt-till-punkt till mångfaldigt anslutna enheter på distans.

    Lars H Larsson, ordförande i PI Sweden, har varit med från start och drivit på utvecklingen av industrins kommunikationslandskap. Som framstående expert på området delar han här med sig av sina insikter om hur kommunikationssystemet utvecklats och anpassats för att möta de krav och utmaningar som industrin ställs inför.

    Hur har kommunikationssystemen utvecklats och anpassats för att möta specifika krav och krav inom industriella miljöer?

    – Vid slutet av 90-talet var industriell kommunikation punkt-till-punkt utom mellan fabriksenheter där Ethernet användes men med tjocka koaxialkablar och anslutningar som kostade tusentals kronor jämfört med dagens anslutningar som kostar under 100 kr.

    Fältbussarna med störokänslig tvåtrådskabel, RS485, revolutionerade detta med en kabel dit många enkla givare, instrument och styrsystem kunde ansluta sig. Det var då Profibus kom och organisationer bildades över hela världen inklusive Sverige med Profibus föreningen (numera PI Sweden) 1993.

    Stora mängder anslutna enheter, längre avstånd och gemensam kommunikation från givare/instrument upp till styrsystem och HMI-system fann sin lösning genom att man använde Ethernet.

    Först med lösningar som hade egna protokoll på Ethernet men snart nog helt Ethernetkompatibla protokoll som Profinet.

    Vilka är fördelarna med att använda Ethernet för kommunikation inom industriell automation?

    – Ethernet erbjuder standardiserad kommunikation som möjliggör interoperabilitet mellan olika tillverkare. Det stöder överföring av stora datamängder över långa avstånd med hög hastighet.

    Genom att enas om datapaketens format och tolkning möjliggör Ethernet kommunikation från enkla I/O-enheter till avancerade affärssystem, internet och molnbaserade lösningar.

    Ethernet ger också flexibilitet med standardiserade gränssnitt och kommunikation, vilket möjliggör byggandet och anslutningen av moduler och fabriksenheter med enkelhet och anpassning vid behov.

    Vad är de viktigaste säkerhetsutmaningarna och lösningarna i industriella nätverk och automationsapplikationer?

    – Säkerhetsutmaningarna inom industriella nätverk innefattar skydd av data och överföring från tuffa miljöer, störningar och hot såsom intrång och överbelastning, inklusive cyberattacker.

    Ursprungligen var anläggningar slutna och lätt skyddade, men med ökad decentralisering och anslutning till internet behövs nu omfattande säkerhetslösningar för att skydda den digitala fabriken.

    Vilka är de senaste trenderna inom Ethernet och industriell kommunikation?

    – Senaste trenderna fokuserar på att utnyttja den ökande mängden data från fabriker. Digitaliseringen av produktionen möjliggör automatiserad underhållsplanering, ökad produktionseffektivitet och styrning av logistik genom användning av realtidsdata.

    Dessutom möjliggör användning av digitala tvillingar simulering av framtida produktionsförhållanden baserat på insamlad data.

    Hur påverkar Ethernet användningen av Industri 4.0 och Internet of Things (IoT) inom industriell automation?

    – Ethernet möjliggör fullständig tillgång och kommunikation inom ramen för Industri 4.0 och Industrial Internet of Things (IIoT), vilket omfattar datainsamling, styrning på en detaljnivå, kommunikation med olika enheter, produktionsplanering och övergripande styrning av företaget.

    Genom att använda Ethernet som en standardiserad och transparent lösning binder det samman alla dessa aspekter och möjliggör en sömlös implementering av IIoT och Industri 4.0 i industriell automation.

    Vilka är de senaste standarder inom Ethernet?

    – Några av de senaste standarderna inom Ethernet inkluderar PROFINET, OPC-UA, TSN, SPE, APL  och 5G. Dessa standarder har utvecklats genom ett omfattande samarbete för att säkerställa kompatibilitet och funktionalitet.

    Dessutom har överenskommelser skapats för anslutning av andra enheter till Ethernet: T.ex. för IO-Link, omlox, robotar, PA-DIM och MTP.

    (Visited 116 times, 1 visits today)
    PI Sweden Profibus
    Föregående inläggFärsk rapport: ”Satsningarna på ”grönt stål” kan vara bortkastat”
    Nästa inlägg Brobyholm – en global pionjär för framtidens smarta bostadsområden
    Mary Örnborg

      Relaterade artiklar

      Nyheter Automation2025-06-23

      Byggstart för ABB:s Robotics Campus – nyckelsatsning på svensk automation och AI-robotik

      Nyheter Automation2025-06-19

      Sverige växlar upp för AI – datacenterexpansion i norr

      Nyheter Automation2025-06-18

      Hexagon tar klivet in i humanoidrobotik – lanserar AEON för industriell autonomi

      Nyheter Mary Örnborg2025-06-17

      “Det känns helt fantastiskt” – Gabor Szabo om Guldhanden 2025

      Lämna svar Avbryt svar

      Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.

      Verkstadstidningen Förlags AB

      Co / Automation

      Box 2082

      169 02 SOLNA

      Vx 08-514 934 00

      automation@vtf.se

      Instagram LinkedIn
      Få nyheter i mailen
        © 2025 Tidningen Automation ---

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka.

        Hantera Cookies

        För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra enhetsinformation.  Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.

        Funktionell Alltid aktiv
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
        Alternativ
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
        Statistik
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål. Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
        Marknadsföring
        Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
        Hantera alternativ Hantera tjänster Hantera {vendor_count}-leverantörer Läs mer om dessa syften
        Visa preferenser
        {title} {title} {title}