Mångmiljardsatsningarna på så kallat grönt stål av bland annat statligt ägda LKAB är bortkastade pengar. Det menar nationalekonomen och utredaren David Sundén i en ny rapport.
I den färska rapporten ”Från brunt till grönt” belyses de investeringar som LKAB, SSAB och H2GS planerear att genomföra i Norrland på vad som benämns som fossilfritt stål. Rapporten innehåller en djupgående analys av satsningarna utifrån ett teknik- och marknadsperspektiv.
– Företagens satsningar är omfattande, komplexa och svåra att värdera för utomstående. Med denna rapport får politiker och tjänstemän en möjlighet att själva bilda sig en uppfattning och göra egna analyser, säger David Sundén.
Några av de viktigaste slutsatserna som David Sunden gör i rapporten är att satsningarna inte kan förväntas leda till vare sig förbättringar på stålets kvalitet eller produktionskostnader. Tekniken ger inte heller några konkurrensfördelar och den elåtgång som krävs för att producera kommer påverka hela nordiska marknaden.
Vidare menar Sundén att inte heller klimatargumentet håller då produktionen av” det gröna stålet” fortfarande kommer innebära stora koldioxidutsläpp.
I en intervju på Ekots säger han:
”Som skattebetalare vill man då veta om detta ger en bra avkastning till en rimlig risk”.
Investeringarna i ”grönt stål” är de största i svensk industri historia. Men enligt Sundén har bolagen som satsar på denna teknik hittills inte kunnat uppvisa någon som helst ekonomisk lönsamhetsanalys. Han menar att det indikerar på att bolagen antingen inte vet vad det kommer att kosta eller så har bolagen ingen aning om hur mycket de är villiga att investera.
3 kommentarer
Tyvärr verkar denna ’satsning’ (med någon annans pengar) vara lika dåraktig som den anmärkningsvärt dysfunktionella energipolitiken.
Men, det är aldrig försent att lägga ner ett dåligt projekt.
En total nerläggning av fantasierna om eltillgång, bra försäljning och/eller väte(!) är vad jag hoppas på.
Vi kan, oavsett, hur “billigt” det är, inte fortsätta driva hela världen med fossil energi.
Fossil energi är helt fel benämning om man avser organiska bränslen kol, olja o gas. Fossiler är svåra att bränna o har lågt värmevärde ….
Vet du om att världens energiförsörjning är till 84 % fr organiska bränslen kol, olja o gas?
Vidare baseras 64 % av världens elgenerering m organiska bränslen.
Kan du beskriva hur man ska fasa ut de organiska bränslen utan att energin kostar mer så får du säkert Nobelpris!