I den pulserande världen av gruvautomation har Monika Miljanovic, en av ABBs lysande stjärnor, tagit täten. Nominerad till priset ”Guldhanden” i kategorin Årets unga automationsledare, väver Monika samman teknik och mänsklighet för att skapa framtidens gruvindustri i norra Sverige.
Monikas resa började 2018 som trainee på ABB, där hon utforskade olika områden innan hon fann sin passion inom gruvindustrin. Idag, med erfarenhet som projektledare för stora gruvprojekt i Sydafrika, Indien och i Vietnam, styr hon utvecklingen för en fossilfri och elektrifierad framtid på hemmaplan.
– Innovation handlar inte bara om teknik för mig. Min syn är förankrad i att människor, deras trivsel och engagemang, är den viktigaste katalysatorn för framgång. Det är inte ovanligt att jag diskuterar både projekt men även mjuka värden som berör det personliga planet med mina medarbetare. Exempelvis hur en familjemedlem mår eller hur gårdagens tandläkarbesök gick. Resultat handlar om att verkligen förstå människor och vårda dem som skapar resultaten, säger Monika Miljanovic.
Hennes dagar innefattar en brokig blandning av att driva pågående projekt men också att skapa samarbeten. Hon delar erfarenheter och utforskar lösningar för att göra arbetsplatsen attraktiv och locka talanger till den expanderande gruvindustrin som är avgörande för den hållbara omställningen.
– I takt med att industrin i norr växer i rasande fart finns det också ett ökande behov av fler och nya kompetenser. För att locka rätt kompetens till branschen krävs därför ett nytt tänk. Det gäller bland annat att klura ut hur en arbetsplats kan göras så attraktiv som möjligt och hur vi som är på plats kan lösa detta tillsammans, säger hon.
Med en civilingenjörsexamen inom industriell ekonomi, med inriktning på energisystem är Monika en kraft att räkna med. Hennes grundläggande värderingar är dels präglade av hennes föräldrar som kom till Sverige från Balkankriget under 90-talet men även hennes uppväxt i Skinnskatteberg. Som en av lagidrottarna i byns innebandylag formades hon också in i tankesättet ”laget före jaget”.
– Lagidrotten har absolut format mig i mitt ledarskap. För mig är ledarskap väldigt individanpassat. Du måste kunna se personen bakom den professionella fasaden och ge utrymme för varje medarbetare att få vara sig själva, betonar Monika. Med respekt och äkthet tror Monika att man kan skapa en arbetsmiljö där var och en kan växa och bidra.
I dag bor hon i Västerås där hennes arbetsplats på ABB ligger. En till två gånger per månad besöker hon också LKAB:s gruva i norra Sverige.
– När jag sitter i Västerås jobbar jag framför allt med projekt och träffar medarbetare. När jag är på besök i gruvan i norr går jag bokstavligen under jord för att titta till pågående arbeten som sker i projekten vi har, säger Monika.
Att som 25-åring börja jobba som projektledare utan tidigare erfarenheter var en utmaning för Monika men hon insåg också snabbt ansvaret som kommer med rollen.
– Att leda ett team på 10 personer, i olika åldrar och med olika erfarenheter, krävde verkligen att jag såg människan bakom yrkesrollen. Jag var ju inte heller mer än 25 år så jag stötte naturligtvis på en del fördomar både på grund av min ålder men också som kvinna i rollen – jag var tvungen att exempelvis bevisa att jag var teknisk kunnig, berättar Monika.
Respekten från teamet dröjde inte . Monika är inte den som räds för att uttrycka sina åsikter. Hennes raka och tydliga ledarstil och som samtidigt är anpassat efter varje individ har varit avgörande. I dag vid 30-års ålder har hon kommit en bra bit på väg i arbetet med att skapa en arbetsmiljö där varje individ kan blomstra och bidra till framgång.