Det nyskapande svenska mjukvaruföretagetet SICS.AI har tagit fram en AI-teknik som kontrollerar industrirobotar med hittills oöverträffad prestanda och smidighet. Vid Automatica-mässan i München i juni 2023 demonstrerade företaget för första gången sin spetsteknik.
Detta genom att styra en precisionsoptimerad robotarm från Cognibotics, i en mindre strukturerad miljö, något som markerade en ny era inom industriell automation.
Traditionella maskininlärningsmetoder har länge varit begränsade av en förenklad modell av hjärnans funktion, vilket har begränsat deras potential. Men SICS.AI:s banbrytande tillvägagångssätt härmar den komplexa verksamheten i den mänskliga hjärnan och öppnar vägen för oöverträffade prestandaförbättringar och nya förmågor som kontinuerlig inlärning i realtid.
– Vi har jobbat med en sytemarkitektur som är inspirerad av hjärnans byggstenar på en mer övergripande nivå när vi har utvecklat vår artificiella intelligens.
Den efterliknar nu hur den mänskliga hjärnan fungerar på systemnivå, vilket resulterar i betydligt bättre prestanda jämfört med traditionella AI-system, säger Karim Nouira, VD för SICS.AI.
Betydelsen av SICS.AI:s genombrott visades på Automatica-mässan, där företaget presenterade en banbrytande demonstration. Genom att använda en plockrobot utvecklad av Cognibotics visade SICS.AI en prestanda som långt överträffade befintliga teknologier.
Cognibotics HKM 1800-robot, känd för sin hastighet och lätta arm med 1,8 meter lång räckvidd, ställdes tidigare inför begränsningar på grund av långsam punktidentifiering, vilket hindrade dess fulla potential. SICS.AI:s teknik eliminerar denna flaskhals och roboten uppnår enastående 2000+ plock per timme, en dramatisk förbättring jämfört med konkurrenter och manuellt plock.
– Med den AI som vi har tagit fram har vi lyckats med både hög hastighetoch en nära hundraprocentig plockprecisson samt flexibilitet i att hantera variansen i inkommande gods. Detta är en fantastik fantastisk lösning för miljöer där varuflöden och godsflöden skiftar.
I dag plockar flera miljoner människor för hand just för att man ännu inte lyckats automatisera i dessa miljöer, säger Karim Nouira.
En av de framstående egenskaperna hos SICS.AI:s teknik är dess anpassningsförmåga. Genom att snabbt identifiera plockpunkter och dynamiskt välja rätt plockverktyg eller justera sugtrycket i gripdonet baserat på objektets egenskaper, hanterar systemet olika föremål med lätthet. Under demonstrationen sorterade AI-systemet olika föremål som lök, tepåsar och större paket från en osorterad behållare utan problem.
– Gripdon kan alltså bytas ”on-the-fly”. Vår AI växelverkar med roboten på ett annat plan än en traditionell robotvision-lösning och kan ge feedback på om något inte stämmer – exempelviskan den känna av om sugproppen tappat ett objekt och göra omplock, säger Karim Nouira.
Han menar att med den AI som företaget utvecklat skulle en robot kunna uppnå en hastighet på 5000 plock i timmen. Begränsningen ligger robotens mekanik och objektets accelerationskänslighet. Roboten har en maxacceleration på 8G vilket kan skaka sönder känsliga objekt.
– Vårt nästa mål är att ge roboten en större autonomi för att den i i förlängningen ska kunna klara flera arbetsuppgifter där kraven på flexibilitet är ännu större. Lyckas vi med det skulle vår AI kunna lösa flera problem inom exempelvis supply chain automation. Så ”general purpose autonomous robots” är det vi siktar på.
Faktaruta
Detta är SICS.AI
Teamet bakom SICS. AI består av såväl AI-experter som seniora utvecklingsingenjörer som techentreprenörer med 15 startade bolag i ryggen varav sex inom AI. Under ledning av Nouira, grundare av JRockit och Alnair, består grundarteamet av Per-Eric Olsson, medgrundare av MYSQL och Hoofstep, Niklas Rudemo tidigare vd för AI-bolaget Gavagai, Per Tjernberg, tidigare CIO Ericsson, Joakim Dahlstedt grundare av JRockit, samt DanielGillblad, direktör för AI Sweden. Tillsammans har de odlat en kultur av snabb utveckling och innovation som är mer ”rocket engineering” ørn ”rocket science”