Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation

    Nominera till årets guldhand

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Nominera till
    årets guldhand

    Hem » Så svårt har svenska företag att rekrytera
    Nyheter

    Så svårt har svenska företag att rekrytera

    2022-05-23
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Två år av kris och en skyhög arbetslöshet – ändå har svenska företag fortsatt svårt att rekrytera.  Denna paradox bekräftas i en ny rekryteringsenkät genomförd av Svenskt Näringsliv.

    Tre av tio rekryteringsförsök misslyckades under förra året – det visar en färsk rapport från svenskt Näringsliv. Trots att arbetslösheten fortsatt är hög förvärrades rekryteringsproblemen under förra året. Året innan pandemin, 2019, låg siffran på två av tio.

    – Det finns en stark efterfrågan på arbetskraft. 68 procent av företagen försökte rekrytera under andra halvan av 2021, men det är fortfarande svårt säger Näringslivs vice vd Karin Johansson i en kommentar.

    Verksamheter i företagen påverkas när inte rätt kompetens kan rekryteras. I undersökningen uppgav 44 procent av företagen att det hänt att de varit tvungna att säga nej till vissa uppdrag på grund av kompetensbrist. I ett längre perspektiv skadar kompetensbristen inte bara företagen utan också Sveriges konkurrenskraft, menar Karin Johansson.

    – Ju färre som är i arbete, desto mindre skattepengar till vård, skola och omsorg. Det är allvarligt, säger hon.

    När enkäten genomfördes i december 2021 var coronakrisen fortfarande högst aktuell.  Efter det har kriget i Ukraina brutit ut och en ny flyktingvåg förväntas komma till Sverige. Enligt Migrationsverkets prognos beräknas vi ta emot 200 000 nya flyktingar.

    Störst problem att rekrytera är inom samhällsbyggnadssektorn – närmare bestämt företag som bygger ut infrastruktur, utvecklar städer och renoverar miljonprogram. Bland installatörsföretagen hade så många som nio av tio företag problem med att rekrytera. Här vet man redan att 28 000 utbildade installatörer saknas.

    – Fortsätter problemen betyder det att den hållbara omställningen försenas ännu mer. Samtidigt har vi ju stora problem med energiförsörjningen – något som förvärras in inte installatörsföretagen kan anställa, säger Maria Berhardesen, policyexpert på svenskt näringsliv och ansvarig för genomförandet av rekryteringsenkäten.

    Basindustrin som gått från lågkonjunktur när pandemin startade till högkonjunktur sommaren 2020 d efterfrågan på industripersonal blev hög. Och som fortfarande håller i sig beroende på att allt som har med automation att göra är hett.

    Men enligt rekryteringsenkäten har de företag som söker medarbetare med eftergymnasial yrkesutbildning eller högskoleutbildning svårast att rekrytera.

    (Visited 98 times, 1 visits today)
    Automation

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-09-27Uppdaterad:2023-09-19

    Kuka presenterar AMR och mobil cobot

    Nyheter Mary Örnborg2023-09-27Uppdaterad:2023-09-25

    Handelshinder ett ämne för Logistics & Automation

    Nyheter Automation2023-09-26

    Nya, kraftfullare coboten når svensk mark

    Nyheter Automation2023-09-26Uppdaterad:2023-09-06

    Red Hat och ETAS förvandlar fordonsindustrin med ny utvecklingsplattform

    Lämna svar Avbryt svar

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.