Med hjälp av företaget Wagos produkter installerade Bartek Obara ett system som styr om elförbrukningen i sitt hem. Förutom att Bartek lyckats halvera sina elkostnader väckte hans system nyfikenhet bland Wagos kunder och försäljningen ökade.
Situationen på marknaden med höga elpriser för både privatpersoner, utan bundna priser, som för företag är kännbart. Med flera gånger högre elpriser än vad samhället normalt är van vid har vi idag blivit mer medveten om när och hur vi använder elen för att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. Bartek Obara har gått steget lite längre och byggt ett helt system med komponenter från företaget han jobbar på, Wago.
– När elpriserna rusade började jag fundera på hur jag själv kunde påverka för att inte elräkningen skulle dra iväg. Jag kom fram till att jag inte kan bygga ett eget kraftverk men däremot så har jag via mitt företag tillgång till alla komponenter för att kunna styra om elförbrukningen hemma, berättar Bartek Obara.
Bartek Obara jobbar som Industry Manager inom området Energi samt ansvarar för en stor grupp produkter, bland annat för energimätning på företaget Wago. I grunden är han utbildad ekonom men med en mångårig erfarenhet från automationsbranschen, både i tekniska roller samt i projektledning.
Och just hans ekonomiskt sinnade intresse i kombination med både programmering och teknikintresse syns inte minst hemma i hans privata villa. Programmet som styr elförbrukningen hemma hämtar all information från Internet – bland annat morgondagens elpriser från ENTSO- ( en organisation där europeiska stamnätsbolag, inklusive Svenska Kraft, ingår) och väderdata som kommer från SMHI.
– Jag får all data jag behöver för hur elpriserna kommer att se ut under dygnet och även dagen efter. Programmet talar om för mig när det är som billigast att exempelvis att låta värmepumpen värma upp huset. Väderdatan ger mig också information om det är soligt – då vet att jag jag dessutom kan dra ner på uppvärmningen då solen bidrar en del till uppvärmningen. Att kunna reglera utifrån väderdata sparar också på sikt enormt mycket pengar i elkostnader, säger Bartek.
Programmet visar priser på el för varje timme och delar in dem i olika nivåer – grönt markerar de billigaste timmarna under dygnet och rött de dyraste.
– Det är tydligt och enkelt att se i programmet när jag ska välja att använda min el. Jag lär också programmet att själv välja det som är mest förmånligt för mig, säger Bartek Obara.
Det finns andra tjänster som Tibbler som också upplyser konsumenterna om timpriset på elen men Bartek menar att det ändå är en stor skillnad mot det program som han skapat. Potentialen ligger i automationsvärdet för framtida data.
– Mitt program tar inte bara hänsyn till det aktuella timpriset på elmarknaden. Det nya är att vi tittar på information om framtiden – i detta fall SMHI – och utifrån det har möjlighet att automatisera i många olika branscher, t.ex. VA stationer, lager- och produktionslokaler, kommunala byggnader, laddning av fordon eller odlingsverksamhet – det är inte många andra på marknaden som erbjuder detta idag, säger han.
Med sitt pedagogiskt uppbyggda system, så att både hans fru och grannar kan förstå hur det fungerar, har han lyckats med att visualisera nyttan med Wagos produkter och komponenter. Med uppbackning från företaget har han framgångsrikt kunnat visa för företagets kunder hur Wagos produkter kan optimera elförbrukningen även i stora industrier på en enkel och lättförståeligt sätt.
– Alla kunder vi träffar idag och visar systemet som jag byggt som exempel ser nu direkt potentialen med våra produkter. Det blir otroligt tydligt för kunderna hur deras företag enkelt kan använda vår teknik och produkter för att göra stora besparingar på elkostnader. Detta har resulterat i att vår försäljning också ökat, avslutar Bartek Obara.