Lomma-företaget Sticker App gör en spännande resa genom processen att utveckla och implementera AI-lösningar i sin verksamhet. För att maximera potentialen och nå ny nivå i effektivitet och konkurrenskraft har företaget fått expertishjälp av Mobile Hights via ett Eu-finansierat projekt.
Sticker Apps affärsidé bygger på att skapa klistermärken, dekaler, stickers och etiketter på beställning online. Alla bilder som skickas in från kunder över hela Sverige måste behandlas manuellt i flera olika moment för att kvaliteten ska hålla som trycksak. Men med en fungerande AI-lösning kan momenten effektiviseras.
– Våra anställda skulle få mer tid över till att jobba med kundens upplevelse istället för tidskrävande uppgifter som skulle kunna skötas med hjälp av AI, säger Carl Bengtsson vd och en av grundarna i Sticker App.
Genom DigIT Hub Sweden, en europeisk digital innovationsfond som hjälper företag att digitalisera med ekonomiskt stöd från Europeiska Regionala utvecklingsfonden, har Sticker App fått möjligheten att satsa på just AI-utveckling. Den finansiella supporten med betalda konsulttjänster går genom organisationen Mobile Hights.
– Vårt mål inom Mobile Hights är att öka mognaden och förståelse för AI inom små och medelstora företag. I dag har vi flera projekt där vi hjälper företag att ta steget inom AI och Sticker App är ett av dem. När företaget har identifierat ett problemområde så syr vi ihop ett projekt av det med leverantörer och AI-experter som hjälper till att förverkliga AI-lösningar. Kostnaderna betalas av oss från projektanslaget, säger Janus Olajus, projektledare på Mobile Hights.
Sticker App har fått medel ur EU-fonden som täcker 200 konsulttimmar för att utveckla sin AI-lösning.När lösningen är klar är förhoppningen att kvaliteten på produkterna också kommer att öka.
– Pengarna har vi lagt på att få hjälp av AI-specificerade utvecklare eftersom många av oss i bolaget redan är intresserade av AI. Eftersom jag själv har kometens inom projektering så sköter jag även den biten inom vårt AI-projekt, säger Carl Bengtsson.
Men trots att kompetensen och intresset för AI-utveckling finns inom företaget har det ändå funnits en viss osäkerhet att ta steget och utveckla AI-lösningar själva. Den finansiella support och externa expertishjälp var den knuff som företaget behövde för att komma igång.
– Osäkerheten ligger i att man inte vet hur bra det kommer att bli. Men med support både från experter och finansiellt då är steget enklare att ta. Nu är vi i slutfasen och vi ser att vår idé kring vår AI-lösning faktiskt fungerar, säger Carl Bengtsson.
Projektet har pågått i ett och ett halvt år och Carl Bengtsson sticker inte under stol med att det bitvis också har varit påfrestande.
– Ibland fäster man sig vid en idé som man tycker är cool – men en avvägning måste alltid göras om nyttan med en idé. Ofta har det visat sig att enkla lösningar är det som ändå ger mest värde, säger han.
Hittills har företaget lagt cirka 120 timmar av de 200 på expertishjälp och AI-konceptet har hunnit bli klart till 60 procent. Under våren hoppas Carl Bengtsson att lösningen ska vara helt färdig och installerad i verksamheten.
– Det har varit ett riktigt roligt projekt att jobba med. En sak som jag tar med mig är hur viktigt det är att få med alla anställda i projektet. Vi har tvingats att tänka mer praktiskt för att göra projektet verkligt för alla. Summa summarum är att organisationen höjt sitt medvetande en hel del, avslutar Carl Bengtsson.