För de flesta är det svårt att bli profet i sin egen bygd. Men Thomas Visti är det lysande undantaget. Han är elektrikern som byggde robotföretagen Universal Robots och Mobile Industrial Robots till globala succéer och satte Odense i Danmark på kartan som världens epicenter för robotik. Nu viger han sitt liv till att hjälpa unga entreprenörer att nå framgång inom robotik.
”Har aldrig förstått mig på den svenska marknaden”
Med en halv miljard på fickan har han rullat igång flera nya intressanta projekt inom robotik.
– För mig är det viktigt att ge tillbaka – det ger mig energi, säger Thomas Visti.
I ett av Odenses mest exklusiva villaområden träffar jag robot-miljardären Thomas Visti. Att den vitputsade jugendvillan i slutet på en av gatorna inte är ett vanligt bostadshus avslöjas av versalerna ovanför ingången – Visti Unlimited A/S. Här ligger inte bara serieinvesteraren Thomas Vistis kontor utan huset är också arbetsplats åt några av de startups som han investerat i. Villan är lika storslagen invändigt som utvändigt. Fint slipade trägolv, högt i tak och smakfullt inrett, med lyxig dansk design i varje detalj, skapar en finstämd atmosfär. Vi tar trätrappan upp en våning och som leder till Thomas Vistis kontor. Det är ett stort ljust och luftigt rum där hans skrivbord står i ena änden av rummet och ett runt konferensbord i den andra änden. Altanen som ligger i anslutning till kontoret bjuder på utsikt över gårdsplanen med skulpturer, ett inglasat uterum, en damm och en grillplats. En 80-tals byggnad i tegel är det enda som avviker i bilden. Thomas Visti pekar på byggnaden och säger att han byggt om huset till kontorshotell där resten av hans startup investeringar har kontor. Hans nya tillvaro är långt ifrån den han hade som delägare i Universal Robots och MiR.
Tillsammans med sex andra startade Thomas Universal Robots 2009. Där arbetade han som vice Vd med den primära uppgiften att sköta företagets kommersiella resa. Några år senare gick han in som verksamhetschef och delägare i sitt andra robotföretag MiR. Båda dessa företag var pionjärer inom robotbranschen och fick en fantastisk utveckling. Universal Robots siktade in sig på utveckling av cobotar till små och medelstora företag och MiR på AGV:er. Båda företagen har sålts vidare och har en fortsatt stor tillväxtpotential.
Att gå från att själv vara entreprenör till att investera i andra entreprenörers idéer – vad har omställningen inneburit för dig?
Under närmare 20 år har jag drivit affärerna i företagen och på ett sätt är det en befrielse att få slippa det. Då hade jag också 150 resdagar om året vilket innebar att jag under perioder var borta från min familj. Genom att ställa om till att investera i andra entreprenörers idéer har jag skapat mig möjligheten att vara här och nu. Även om jag fortfarande jobbar mycket är konsten för mig att hålla det på en förnuftig nivå.
Du har skapat en egen inkubator i en storslagen miljö hur ser din vision ut kring detta?
Mitt mål var att skapa ett hus med en motiverande miljö. Helt enkelt ett ställe där man verkligen vill vara och jobba på. De verksamheter som finns här ska kunna koncentrera sig på att växa utan att behöva bekymra sig för om Wi-Fi fungerar eller inte. Men det är lika viktigt för mig att hålla en stringent linje med vilka startups som jag tar in i min inkubator då det är viktigt att det finns synergier mellan företagen.
Med en halv miljard på fickan efter försäljningen av både Universal Robots och MiR skulle du kunna luta dig tillbaka och njuta av livet. Men du valde ändå att starta Visti Unlimited och jobba vidare?
Jag gör det här för att jag gärna betalar tillbaka och jag får dessutom energi av detta. Men jag är samtidigt väldigt ambitiös i de verksamheter som jag investerar i.
Vad är dina kriterier för att du ska gå in med pengar i en ny affärsidé?
Det första jag tittar på är personerna bakom en affärsidé. Det är viktigt att de själva tror på sin affärsidé, att de kan beskriva den och visa på ett driv. Man kan aldrig komma ifrån att potentialen i en affärsidé ligger hos personerna bakom. Men sedan ska dessa personer också vara villiga att lyssna och ta emot mina färdigheter och erfarenheter. Därefter tittar jag på om produkten eller tjänsten har en global potential. När vi startade Universal Robots hade vi ett nationellt fokus – men idag är det annorlunda. Man måste tänka globalt för att lyckas.
I vilket skede går du in i företagen och hur stor ägarandel tar du?
Primärt går jag in i ett mycket tidigt skede – det vill säga i produktutvecklingsstadiet. Oftast är det då bara två eller tre man i verksamheten och behovet av hjälp är stort. Jag tar aldrig mer än tio procent i ägarandel i en startup eftersom drivkraften ligger i att entreprenörerna äger större delen av företaget. I dealen ingår dock att jag också tar ordförandeposten i företagen.
Du har idag tio verksamheter i din inkubator. Har du plats för fler investeringar?
Nej, just nu har jag fullt upp med att hjälpa dessa tio – mer hinner jag för tillfället inte med. Men investeringstiden ligger på fem år i varje bolag så på sikt kommer jag att ta in nya bolag.
Vad har du för hitrate på dina investeringar?
Jag räknar med att fem av mina tio bolag kommer att lyckas riktigt bra. När man investerar måste man ha ett skarpt öga för vad det är man går in i. Med min erfarenhet och mitt kontaktnät tror jag att det finns goda chanser till framgångar.
Har någon av dina startups redan nu nått några framgångar?
Ja, jag investerade i Unicontrol för två år sedan som utvecklar 3D maskinstyrningssystem till grävmaskiner. På tre år har företaget vuxit från fem man till 35 anställda. 25 procent av produkterna säljs idag till Sverige som har en stor gruvindustri. Konceptet utvecklas även för den tyska marknaden och ett kontor är på väg att öppnas i USA.
Vad är det svåraste för dig som investerare?
När man ser att en produktidé inte håller hela vägen. Att behöva kliva in och säga nej till att vidareutveckla en produkt som inte längre har potential. Det är svårt. Men det måste göras och detta gör jag alltid i samförstånd med entreprenörerna bakom.
Vilken är din senaste investering?
Det är i en verksamhet som har utvecklat en robot som rengör propellrarna på stora containerskepp. Företaget har en stor potential då man slipper skicka ner dykare som gör det farliga jobbet.
Finns det någon verksamhet som du aldrig skulle gå in i och investera i?
Ja, i ”business-to-consumer” verksamheter. Min kompentens ligger inte där utan inom ”business-to-business”. Sedan har utvecklingen av drönare också vuxit stort – men just nu ser jag inte den riktiga användningen av drönare så där investerar jag inte heller i.
Finns det något kommande område som skulle vara intressant att investera i?
Absolut. Allt som automatiserar jordbruket kommer att bli en stor trend och ett intressant investeringsområde.
Till sist, vilken marknad är svårast att komma in på?
Alla marknader är svåra att komma in på. Det krävs hårt arbete och ett bra kontaktnät. Mitt globala kontaktnät är till stor hjälp när mina startups ska globaliseras. Men när jag startade Universal Robots var faktiskt den svenska marknaden en utmaning utöver det vanlig. Där var barriärerna höga att ta sig över och vi hade stora besvär med det. Kanske berodde det på historiken med ABB – men jag vet inte.