Under Äppelrikets paraply finns 50 fruktodlare samlade runt om i Skåne, Blekinge, Småland och Östergötland. Medlemsorganisationens huvuduppgift är att samla och marknadsföra sina ägares frukter, som tillsammans står för 60 procent av landets totala fruktproduktion.
Organisationens centralpackeri ligger i Kivik där all frukt lagras, sorteras och packas. Robotlyftet öppnade möjligheten för organisationen att undersöka vilka moment i packeriet som kan automatiseras. Äppelriket kom i kontakt med Robotlyftet i samband med att man letade efter en automationslösning för att lägga äpplen i kartong.
– Frukt är väldigt känsligt och äpplen måste skonsamt läggas i kartong. När uppgiften görs manuellt och repetitivt görs det till slut ovarsamt. Vi tänkte att det borde finnas ett skonsammare sätt att göra detta på. Efter att ha skannat av marknaden hittade vi en maskin i USA, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.
Kontakt togs med det amerikanska företaget men det föll på att det inte fanns någon support på maskinen i Sverige. Andra alternativ som undersöktes var alldeles för kostsamma.
– Tillslut kom vi i kontakt med Malmöföretaget Odigo som kunde hjälpa oss. Tillsammans har vi nu utvecklat en rörelse i en robot som klarar av att lägga äpplen i kartong, säger Henrik Stridh.
Eftersom någon liknande lösning inte finns i Europa har Äppelriket och Odigo gemensamt ansökt om EU-patent på robotens rörelse. Det var också genom Odigo som Äppelriket kom i kontakt med Robotlyftet. Medlemsorganisationen har nämligen som mål att automatisera allt som är möjligt i produktionslinjen.
– Vi hoppade genast på Robotlyftet. När vår projektbeskrivning blev godkänd låste vi i princip in två tekniker och robotkillarna i vår produktion. De fick fritt spelrum att undersöka var vi kunde automatisera. Tack vare Robotlyftet hittades två ställen som kunde effektiviseras med robotar.
Vid manuell hantering lyftes fyra stycken 12 kilos backar med frukt i minuten eller 2,5 ton i timmen. Nu sköts arbetet av de fyra robotarna som köpts in av organisationen.
– Som arbetsgivare kan jag se riskerna för mina medarbetare med alla lyft. Istället för att lyfta har våra medarbetare vidareutbildats till att övervaka robotarna.
Möjligheten med Robotlyftet har betytt mycket för Äppelriket. Robotchecken gjorde att man vågade lägga en viss peng på utveckling.
– Jag försöker alltid se var jag får mest pang för odlarnas pengar. För ett år sedan trodde jag inte att vi skulle ha kommit så långt som vi gjort idag.
Att vara openminded och lösa problem vart efter dessa uppstår har varit en viktig förutsättning för att snabbt kunna automatisera produktionen.
– Vi vågade släppa taget och ge visst utrymme att våga misslyckas lite. Nu har vi fått en effektivare produktion och en bättre arbetsmiljö vilket vi är mycket nöjda med.
Äppelriket har fått smak på vad robotar kan åstadkomma i produktionen. Nu planeras ytterligare inköp av fyra robotar till.
– Eftersom det handlar om lyft så har vi inte så mycket att välja på utan det blir ytterligare fyra UR 10 robotar som vi kommer att investera i. Nästa år kommer vi också satsa på utbildning i de delar av programmering vi inte kan göra själva idag.
Även roboten med den specifika rörelsen som Äppelriket utvecklar tillsammans med Odigo har satts i produktion. Den kör två skift och med färre folk.
– Vår robot arbetar försiktigt och lugnt. Men det finns fortfarande några barnsjukdomar – men dessa löser vi på vägen, avslutar Henrik Stridh,