Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Utnyttja sommarlovet och visa dina barn hur olika saker tillverkas
    Nyheter

    Utnyttja sommarlovet och visa dina barn hur olika saker tillverkas

    2017-06-26
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Kampen om blivande  ingenjörer börjar på dagis. Teknikens Hus i Luleå gör produktionskunskapen till en rolig lek, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef för Teknikens Hus.

    Det brukar regna även under soliga sommarlov och då kan man passa på att vara inne. På rätt plats kan det bli hur roligt som helst. Om det dessutom betyder att du och dina barn kommer att ha roligt kring teknik och produktionskunskap på ett nyttigt sätt, ja då är mycket vunnet. Det är nämligen så att Sverige kommer att behöva många nya själar som brinner för teknik och framtiden består inte enbart av internet, spännande mobilappar och virtuell reality.

    Även i framtiden kommer det att finnas den ”fysiska verkligheten” för vilken det kommer att tillverkas verkliga saker och Sverige vill fortsätta att vara en producerande, industrination. Så det gäller att locka unga människor till teknik och kampen om framtidens ingenjörer utkämpas redan på dagis och i grundskolan. Intresse för teknik måste väckas tidigt.
    Besök ett arbetslivsmuseum
    Vad kan man då göra under regniga sommarlovsdagar? Ett tips kan vara ett besök på ett museum, till exempel ett arbetslivsmuseum, ett tekniskt museum eller ett arbetslivsminne. Det finns hur många som helst i vårt avlånga land.Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (Arbetsam) ger ut en katalog över arbetslivsmuseerna. I den senaste upplagan som man kan ladda ner från deras hemsida antingen som en pdf eller som en app till mobilen, finns 450 olika museer presenterade.
    Arbetslivsmuseerna berättar om vårt industrisamhälle och hela 1900-talets historia. Allt för att kunna förklara hur Sverige har gått från att vara ett jordbruksland till en industrination. Arbetslivsmuseerna nöjer sig inte med att visa föremål i olika skåp och montrar utan oftast finns det många maskiner och föremål som visas i drift. På museerna finns kunnig personal som kan förklara och visa upp hur saker fungerar. Museerna erbjuder en upplevelse för alla sinnen och ett utflyktsmål som snurrar, piper och fräser, något som barn brukar älska, understryks det i museiguiden.
    Museerna sorteras geografiskt efter landskap och presenteras med en karta och en kort beskrivning över vad man kan se där.
    Hitta något som ligger nära
    Ett annat bra sätt att hitta en spännande utflykt är katalogen ”Industrihistoriska miljöer i Sverige”. Det är en lista framtagen av Svenska industriminnesföreningens (sim) och även den listan kan man hitta på deras hemsida. Listan omfattar cirka 427 platser och visar i huvudsak byggnadsminnen med industrihistorisk anknytning. Man kan filtrera fram intressanta objekt genom att ange specifikt vad man vill se: en viss bransch, något i närområdet, ett visst kategori. Urvalet omfattar industriella produktionsmiljöer, men även en lång rad byggnader och miljöer som är nära kopplade till industriell verksamhet och industrisamhällets historia. I Sverige har vi ett antal objekt som är klassade som ”världsarv” och finns med på Unescos världsarvslista.

    Besök ett science center
    Ett annat populärt besöksmål är något av Sveriges 19 olika science centers. Dessa finns också i hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr. Även dessa har en paraplyorganisation, Svenska Science Centers, ssc. Där kan man hitta matnyttig information om de olika centrumen. Rent generellt kan man säga att Science centers är platser som samlar människor, barn som vuxna, kring naturvetenskap och teknik. Vissa av centrumen har allmänna fysikaliska fenomen, matte och naturvetenskap som ingångsvinklar till kunskapen medan andra tar sig an fysiken via de praktiska tillämpningarna, genom en ren produktionskunskap.

    Läs hela artikeln som PDF.

    (Visited 2 times, 1 visits today)
    Dagmar Zitkova

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-03-23Uppdaterad:2023-03-08

    420 utbildningsplatser inom teknik beviljade för start

    Nyheter Automation2023-03-22Uppdaterad:2023-03-08

    Metsä Group investerar i en fossilfri framtid

    Nyheter Automation2023-03-21Uppdaterad:2023-03-08

    Ny tjänst för industrier som påskyndar den digitala omställningen

    Nyheter Automation2023-03-20Uppdaterad:2023-03-09

    Epiroc slutför två förvärv

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.