Svenskt Näringsliv: Viktigt att EU för en politik som främjar europeisk tillväxt
Industrin kräver en framtida EU-politik som ökar konkurrenskraft och tillväxt. EU:s politik har till för stora delar varit alltför kostnadsdrivande för industrin, detta med ökad detaljstyrning och fler regleringar. Nu vill industrin se en mer tillväxtorienterad politik inom EU.
1000 europeiska företag har nyligen gjort ett gemensamt upprop, Antwerpendeklarationen, till EU-kommissionen för ett mer företagsvänlig och konkurrenskraftig Europa. I detta arbete har branschorganisationen Svenskt Näringsliv medverkat.
Automation bad Asees Ahuja, director EU policy på Svenskt Näringsliv att svara på några frågor om förväntningarna på framtidens EU-politik.
Vilken fråga i EU kommer påverka konkurrens och tillväxt mest för industrin?
– Det viktigaste nu är att skapa ett ekonomisk starkt och konkurrenskraftigt EU. För att göra detta måste man främja en öppen och effektiv inre marknad där vi värnar om frihandel inom och utanför EU för att stärka EU:s position i den globala ekonomin.
Tre fjärdedelar av all vår handel sker med övriga EU-länder på EU:s inre marknad och ungefär 600 000 jobb i Sverige har skapats tack vare vår export på den inre marknaden. Svensk industrin har via EU kunnat växla upp på den större gemensamma marknaden som EU i mångt och mycket har blivit.
Ny teknik, nya affärsmodeller samt nya geopolitiska förhållanden skapar nya utmaningar. Därför måste EU:s inre marknad ständigt utvecklas. EU är fortfarande en av världens största ekonomier, men andra länder i världen växer snabbare, så det är viktigt för EU att kunna hänga med i den här utvecklingen.
Vilken EU-politik vill ni se för ökad tillväxt och konkurrens?
– Genom att minska byråkratiska hinder och främja fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital kan industrin dra nytta av en ökad tillväxtpotential och konkurrenskraft inom EU.
Vi vill se en EU-politik som främjar innovation och investeringar i ny teknologi, som också bidrar till att driva på den gröna omställningen.
För att främja en ökad tillväxt och konkurrens inom industrin är det viktigt att EU fortsätter att arbeta för att minska handelshinder, främja öppenhet och skapa gynnsamma handelsvillkor både inom EU och globalt.
Vad anser ni att EU efter valet ska lägga sin största vikt vid för att få fart på europeisk industri?
– Vi vill se en EU-politik som främjar ett effektivt och förutsägbart näringslivsklimat som främjar konkurrenskraft och tillväxt.
I en globaliserad ekonomi med snabb teknologisk utveckling måste EU satsa på infrastruktur, innovation, forskning och utveckling för att möta framtiden. EU behöver skapa gynnsamma och stabila förutsättningar för investeringar i t.ex. ny teknologi och för att driva på den gröna omställningen, för långsiktiga positiva effekter på innovation och tillväxt i företag.
Ser ni något specifikt område där EU-politiken kan göra skillnad till fördel för industrin?
– Den gröna och digitala omställningen bidrar till mer innovation och öppnar nya möjligheter för människor och företag vilket är avgörande för vår framtida hållbara tillväxt. Men den snabba teknikutvecklingen kräver att fler personer har rätt kompetens för att kunna ta sig an framtidens jobb. EU:s medlemsländer, dvs. även Sverige, behöver samarbeta mer med näringslivet så att utbildningar är utformade och relevanta för arbetsmarknadens behov.
EU har också en åldrande befolkning. Stärkta möjligheter att hitta kompetens och möta förändringarna på arbetsmarknaden är viktigt för att säkerställa tillväxten. Företag behöver även kunna konkurrera om den bästa kompetensen för att kunna ligga i framkant i utvecklingen, oavsett om den finns i Borlänge, Berlin eller Bangkok. Det innebär att medlemsländerna måste kunna locka till sig fler med rätt kompetens både inom och utanför EU. Just dessa frågor kommer vi att diskutera vid en EU-debatt som Svenskt Näringsliv anordnar i Malmö den 28 maj.
Per Wincent Manageing Director på Heidenhein ger sin syn på framtidens EU-politik.
Byråkrati och krånglig administration är i fokus när framtidens EU-politik ska ta form för industrin. Önskan är att beslut om regelverk flyttas ner till lokal nivå och inte tas i Bryssel, samt att byråkrati och administration inom EU minskar.
Heidenhain erbjuder försäljning, support, utbildning och service för produkter till industrin.
Vilken fråga i EU kommer påverka er verksamhet mest?
– Miljöpolitiken
Hur påverkas ni av denna?
– Vi ser stora möjlighet att kunna ta marknadsandelar om EU inför krafttag för att få bort oseriösa företag som inte uppfyller kraven, men viktigt att det inte blir detaljstyrning med ökad administration och byråkrati.
Vilka regler inom EU ser du blir största utmaningarna för ditt företagande?
– Generellt är det för många regler som bestäms av EU som borde ligga på lokal nivå.
Finns det någon specifik EU-reglering som påverkar företagets möjlighet att växa eller konkurrera på marknaden?
– Ökade miljökrav kommer att gynna företag som tar det på största möjliga allvar och som kan ta fram produkter som verkligen medför minskad miljöpåverkan.
Ser ni något specifikt område där EU:s politik kan göra skillnad för ditt företag eller branschen som helhet?
– Förutom miljöpolitiken, så borde EU även ta beslut på att betalningsvillkor mellan företag inte får överstiga 30 dagar.