Vinnare av stora teknikpriset 2022: Roslagsvatten
Roslagsvatten bygger Sveriges första intelligenta vattensystem. Stora investeringar görs för att alla komponenter i det intelligenta systemet ska vara kompatibla med varandra. Ny teknik från bland annat Schneider Electrics och spetskompetens från Afry bidrar till att förverkliga visionen.
År 2030 ska alla Roslagsvattens system ha moderniserats och integrerats så att de kan utbyta data med varandra. Detta är visionen om samhälle 5.0 som vattenreningsverkets vd varit tydlig med. Målet är att bli en av de ledande VA-företagen i Sverige.
– Vår vd började med att starta en avdelning som fick namnet Produktionsteknik och anställde mig. Jag ansvarar för utvecklingen och hur vi ska arbeta och bli mer effektiva för att nå det uppsatta målet, säger Robin Trankell, chef för produktionsteknik på Roslagsvatten.
Med sin bakgrund och kontakter inom industrin började Robin Trankell att ta reda på hur det skulle kunna gå till att förverkliga sin vd:s vision.
– Jag sökte brett och hörde av mig till varenda person som jag kände inom branschen. Min första fråga var vilka misstag som gjorts på andra reningsverk och jag försökte lära mig av dem. Men tillslut insåg jag att vi aldrig skulle klara av att digitalisera och implementera ett intelligent system själva. Vi behövde hjälp av partners.
Valet föll på bland annat Schneider Electrics som har teknologin och Afry som besitter stor spetskompetens inom implementering av intelligenta system.
– Vi har gjort liknande lösningar för kunder i andra delar av världen – så teknologin har funnits tillgänglig även om det är första gången den tillämpas på det här sättet i Sverige. I projektet har vi därför haft nytta av att kunna ta hjälp av kompetensen som finns i företaget baserat på andra liknande projekt, säger Daniel Ljungqvist, försäljningschef Systemintegratörer på Schneider Electrics.
AFRY:s roll är att strukturera hur befintliga och nya system ska kopplas ihop för att få ett digitaliserat och autonomt system som är tillgängligt för all i företaget, samt ger kunderna relevant information i realtid.
– Den absolut viktigaste parametern när man ska implementera ett så här komplext intelligent system där alla komponenter är kompatibla med varandra är att jobba med standarder. Vi har en oberoende integrationsplattform som stödjer alla de internationella standarder och iIT-säkerhetsnivåer som ställs på kritiska och samhällsviktiga system, säger Magnus Sjöström, Affärsrådgivare på Afry.
Till jul är det planerat att den första etappen i projektet ska sjösättas. Det är en basplattform som teamet ska lära sig mer utifrån och få bättre förståelse hur projektet ska utvecklas framåt. Man räknar dock med att det kommer ta några år innan alla system inom Rolsgsvatten är anslutna till företagets integrationsplattform – något slutdatum är ännu inte satt för projektet.
Innan systemet är fullt ut implementerat och kan fatta egna beslut baserat på insamlad och analyserad data räknar man med ytterligare några år – men något slutdatum är inte satt.
– Vi har bland annat tagit fram en projektbok som säkerställer utrullningsplanen för att vi ska nå målet med Samhälle 5.0, säger Magnus Sjöström.
– Den dagen tekniken fullt ut är på plats kommer det att göra stor skillnad för oss som jobbar på VA-anläggningen. Vi vet att informationen vi har har rätt kvalitet, vi kan lita på vår information, vi kan hitta vår information och vi kan analysera den- det är de tre grundpelarna som vi sagt att vi ska kunna göra i framtiden, säger Robin Trankell