Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Robotarmen med mänskliga funktioner
    Nyheter

    Robotarmen med mänskliga funktioner

    2022-03-17
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    En robot med en mekanik som exakt fungerar som en mänsklig arm har skapats för att hantera kärnkraftsavfall i bränslestavar. Robotarmen kan designas om och anpassas för användning även i andra branscher menar skaparna bakom den.

    Det är ett team på ingenjörsföretaget Forth som har skapat och designat en robotarm som fungerar som sin mänskliga motsvarighet, komplett och med en gripteknik som en hand. Innovationen togs fram efter att kärnkraftsavvecklingsföretaget Magnox kontaktade Forth för att få hjälp med att hitta en lösning på att ta bort fragment i använda bränslestavar från avfallsdammar i kärnkraftverk. Företaget efterfrågade en effektiv, billigare och säkrare lösning som också skulle ersätta den riskfyllda manuella processen.

    Robotarmen, som är tillverkad i kolfiber och rostfritt stål, fjärrstyrs med en räckvidd på 10 meter och har kameror installerade för återkoppling till operatören med bilder i realtid. Maskinen fungerar precis som en mänsklig arm. Robotarmens flexibilitet gör också att föraren på ett enkelt sätt kan navigera komplicerade rutter.

    Robotarmen är utrustad med leder som representerar axel, armbåge och handled – vilket underlättar manövreringen av maskinen. Den tvådelade gripmekanismen möjliggör också att maskinen utan svårigheter kan plocka upp och transportera bränslestavarna.

    – Efter att ha fått en problembeskrivning från kunden började vi fundera på några konceptidéer. Robotarmen var den mest mångsidiga idén som vi trodde skulle fungera bäst. För att kunna navigera i dammen krävs det både flexibilitet och flytande rörelse, säger Ben Telford, ingenjörschef på Forth.

    En robotarm som fungerar som en mänsklig arm manövreras mer obehindrat över hinder och andra komplicerade miljöer. Ingenjörsteamet på Forth anser att robotarmen också kan vara användbar även utanför en kärnkraftsanläggning.

    – Bara för att vi tog fram robotarmen för kärnkraftsindustrin betyder det inte att den bara kan tjäna en funktion. Vi kan absolut anpassa robotarmen för att fungera även i andra branscher, säger Ben Telford och fortsätter:

    – För kärnkraftsbranschen kommer vår robotarm vara en stor tillgång – dels för att processen kan utföras på ett smidigare och snabbare sätt men också för att den kan spara stora summor åt företaget samtidigt som den eliminerar ett riskfyllt arbetsmoment som utfördes av människor.

    (Visited 12 times, 1 visits today)
    Automation

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-03-28Uppdaterad:2023-03-09

    Zimply växer med nya kunder och investerare

    Nyheter Automation2023-03-27Uppdaterad:2023-03-09

    Hemligheten bakom minskade utsläpp från stora fartyg

    Nyheter Automation2023-03-26

    Codebeamer blir en del av PTC Digital Threads

    Nyheter Automation2023-03-25Uppdaterad:2023-03-09

    Protolabs lanserar automatisk DFM-analys vid 3D-printning

    Lämna svar Avbryt svar

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.