Eric Wendt, direktör för automation och el och Eric Halvorson, partnermarknadschef för strategiska program på Digi-Key Electronics, förklarar varför processer är enklare än någonsin att automatisera.
Som en följd av de störningar som pandemin orsakade på de globala försörjningskedjorna, förväntas automationen nu växa ännu snabbare. Mängden branscher och användningsområden som kan dra fördel av automationen är nästan gränslös.
Det är tydligt att automationslösningar som robotar inte ersätter arbetare eller eliminerar jobb som tidigare förutspåddes. Istället ser vi robotar som tar över manuella, enkla och/eller repetitiva uppgifter som kan medföra en säkerhetsrisk för personal, eller helt enkelt bara uppgifter som de inte vill utföra. Medarbetarna kan istället kompetensutvecklas inom andra områden.
Automationen hjälper företag att hålla jämna steg med leveranser och efterfrågan vid brist av arbetskraft, vilket också skedde under pandemin. Exempelvis meddelade Intel nyligen att de bygger två nya, toppmoderna anläggningar i USA som ska utnyttja automation för att producera kretsar. Detta kommer att ske i en mycket högre takt än vad som hade varit möjligt med de 3 000 medarbetare de planerar att anställa.
Att komma igång med automation är enklare än någonsin. Här är en överblick över den senaste utvecklingen och trenderna som revolutionerar branschen.
Gör-det-självare
Idag är den genomsnittliga personen mycket mer van vid att använda teknik än tidigare. Samtidigt blir automations- och styrlösningar mer användarvänliga och tillgängliga, vilket gör det möjligt för ingenjörer som aldrig har drivit ett automationsprojekt att bygga och koda en automatiserad apparat. Många ingenjörer inom industrin är därför bekväma med att köpa automationsprodukter online. Det är inte ovanligt att ingenjörer lär sig själva genom research online, ta del av resurser från tillverkare eller titta på videor – ofta kan de ta sig an små eller medelstora projekt utan support utifrån.
Säkerhet är av allra största betydelse och medarbetare som skadar sig är inte bara dyrt, utan kan även påverka personalens tillit. Det är skälet till att många företag påbörjar sina automationsprojekt med säkerhetsförbättringar och går vidare därifrån.
Ett utmärkt exempel på ett säkerhetsprojekt som är genomförbart i egen regi är ljusridåer – anordningar som sänder en osynlig stråle över över en yta och saktar ner eller stoppar en process när någonting stör den osynliga strålen. Ridåer är till stor nytta i många tillämpningar – de är relativt enkla att installera, möjliggör fortfarande åtkomst till maskinen, och bidrar till att hålla människor säkra.
Givetvis når man en punkt när det inte går att göra allting själv. Stora, komplexa automationsprojekt behöver vanligen support från systemintegratörer.
Systemintegratörer
Ett av de största hindren för storskaliga automationsprojekt är kunskapen om vad som ska automatiseras. Därför är det avgörande att bygga ett partnerskap med systemintegratörexperter som hjälper till med att identifiera områden som kan eller bör automatiseras för att spara tid och pengar. Systemintegratörer konstruerar och bygger också specialanpassad utrustning, produktionslinor, maskiner och mycket mer.
Ett utmärkt exempel på detta är Digi-Keys projekt för expansion av produktdistributionscentret (PDCe) på vårt huvudkontor i Thief River Falls i Minnesota. Vi har arbetat nära företaget KNAPP för att utveckla ett nytt system från grunden, lösa fel och buggar och identifiera nya områden för förbättringar.
Automation inom Digi-Key
Det första exemplet på automation hos Digi-Key var användningen av ett transportsystem för lagerkorgar, och sedan dess har ett otal ytterligare automationslösningar införts, som i mycket bygger på precis samma komponenter som vi erbjuder i vårt sortiment bland annat: sensorer, motorer och styrningar, robotik, kabelkontaktdon, effektkomponenter.
Det finns faktiskt inte ett enda segment av automationsmarknaden som inte står redo för tillväxt under de kommande fem åren.