Branschorganisationen Swira är bekymrade över bristande politiska initiativ för att öka konkurrenskraften bland svenska små- och medelstora industriföretag. Statlig hjälp i form av långsiktiga strategier och konkreta åtgärder för att främja automatisering är av stor vikt för att svensk industri inte ska halka efter.
Under den förra regeringen infördes det treåriga projektet Robotlyftet. Syftet med Robotlyftet var att underlätta övergången till automatisering för små – och medelstora företag. Projektet, som drevs genom Swira och olika partners, erbjöd förstudier och vägledning för företag att identifiera automatiseringsmöjligheter samt att hitta lämpliga partners för implementation.
– Man kan säga att uppstarten i projektet var lite trög de första två åren. Vi hade mer i pengapåsen än vad vi gjorde av med. Men man måste också ha respekt för att den här typen av projekt tar lite tid att etablera sig. Det sista året framgångar visade dock på dess potential men då tog pengarna också slut, säger Johnny Jarhall, styreslerepresentant för Swira.
Förhoppningarna om fortsatt politiskt stöd dog dock ut i samband med att den nya moderatledda regeringen tillträdde.
–Jag förstår att det finns ideologiska skillnader mellan socialdemokratisk- och moderatledd regering när det gäller synen på bidrag. Men det vi såg med Robotlyftet var en win-win situation mellan samhället och företagandet och då kan det behövas en liten knuff i rätt riktning med kompetensutvecklande insatser för att lyfta tillverkningssegmentet, säger Robert Bickö, styrelserepresentant för Swira.
Både Robert och Johnny uttrycker oro över bristande initiativ från den sittande regeringen.
– Det krävs ett politiskt engagemang och resurser för att främja automatisering och teknologisk utveckling i industriföretagen. För många av de små och medelstora företagen kan idén om att automatisera vara skrämmande och komplext.
Men med rätt strategi och stöd kan den tröskeln bevisligen sänkas rejält, säger Johnny Jarhall. Blickar man ut över Europa finns det flera exempel på länder som genom olika statliga initiativ främjar konkurrenskraften och teknologiska innovationer. Behovet av liknande resurser och stöd i Sverige är därför nödvändig för den svenska konkurrenskraften betonar de båda styrelserepresentanterna.
– I Italien och Frankrike, som exempel, erbjuder staten skattelättnader för företag som investerar i Industri 4.0-teknologi, vilket har lett till en boost inom just den sektorn, säger Robert Bickö.
Johnny Jarhall tar också upp en jämförelse mellan svenskt och danskt industristöd, där han framhäver Danmarks framgång med institutioner som det Teknologiska Institutet.
– Vi har försökt lobba för att staten ska stötta ett liknande utvecklingskluster som finns i Danmark – men ingen lyssnar. Man kan konstatera att utan Teknologiska Institutet hade Danmark inte haft Universal Robots. Vi har förvisso stora bolag som ABB och Yaskawa, men inget motsvarande forsknings- och utvecklingsinstitut.
Tidningen Automation har försökt nå energi- och näringsminister Ebba Busch Thor med frågor om och vilka initiativ regeringen planerar för att främja konkurrenskraften för svensk Industri men hon har inte gått att nå. I stället fick vi svar från hennes stadssekreterare, Sara Modig, som meddelar att regeringen är väl medvetna om Sveriges svaga produktutveckling att man därför har tillsatt en produktivietskommission i syfte att höja tillväxten.
Ett delbetänkande från kommissionen kommer att presenteras i maj. I övrig planerar regeringen inga uppföljande alternativ till Robotlyftet utan fokus ligger att långsiktigt förbättra förutsättningarna för näringslivet där lättnader inom byråkrati och administration är prioriterat.
– Det finns ett behov att agera snabbt för att öka svensk industris konkurrenskraft. Görs det finns det en möjlighet för Sverige att ta ledningen inom området, men endast om det finns en politisk vilja och en långsiktighet med stöden, säger Robert Bickö.
Genom att diskutera behovet av politiskt engagemang och internationella exempel på statliga initiativ för att främja teknologisk innovation, leder diskussionen vidare till Swiras roll i att stödja och vägleda företag inom automatisering och teknologisk utveckling.
– Vi ser det som viktigt att fortsätta att sprida information, stödja och vägleda industriföretagen. Under Robotlyftet samlade vi på oss en hel del expertis för företag som vill utforska och implementera automation i sin verksamhet. Därför har vi introducerat Automationshjälpen.se där våra medlemmar både kan få all hjälp de behöver men också hitta case med andra företags automationslösningar, säger Robert Bickö.
– Att stödja och vägleda företag ser jag som en av Swiras viktigaste roll. Tillgång till kunskap och resurser skapar en enorm trygghet för företag som vill investera i automation, avslutar Johnny Jarhall.