Juryn för Guldhanden 2025 består av experter från olika delar av industrin – alla med hjärta för innovation, samverkan och teknik som gör verklig skillnad. Tre är nya i årets uppställning – en är återvändande veteran. Vi bad dem svara på en fråga var kring vad de letar efter hos en riktigt värdig Guldhanden-vinnare.
Anna Bird, Vd,MITC – Mälardalen Industrial Technology Center
Anna leder en av Sveriges viktigaste miljöer för test, utbildning och utveckling inom smart industri. Hon brinner för lösningar som förenar teknik, människor och lärande.
Vad har varit svårast i årets juryarbete?
Utan tvekan att välja! Nivån på årets nominerade har varit otroligt hög och bredden imponerande – från tekniska genombrott till starkt värderingsdrivet ledarskap. Det märks att svensk industri bubblar av innovationskraft, och det gjorde juryns uppdrag både inspirerande och riktigt svårt. Många kandidater hade varit värdiga vinnare.
Ulrika Elmersson, Vd, Skärteknikcentrum Sverige
Ulrika är en erfaren projekt- och processledare med koll på svensk verkstadsindustris utmaningar. Hon vet vad som krävs för att gå från pilotprojekt till långsiktig effekt.
Vad kännetecknar en riktigt lovande ung automationsledare, enligt dig?
En person som kan koppla samman branscher och tekniker som inte är självklara i samma process och som är öppen för nya affärsmodeller.
Björn Langbeck, Senior Industriell- och policyexpert, Tillväxtverket
Björn är en av Sveriges mest inflytelserika röster när det kommer till industrins utveckling. Han har ett skarpt öga för produktivitet, samverkan och hur teknik kan omsättas i konkurrenskraft.
Vad imponerar mest på dig i en automationslösning?
När lösningen innebär att ett tidigare närmast ”olösligt” problem visar sig kunna automatiseras med lönsamhet. Det mesta går att automatisera i labmiljlö, men steget till industriell tillämpning är ibland långt. Genom åren har jag sett många lösningar som gör det svåra enkelt genom att ingenjörerna har tänkt nytt. Det imponerar på mig!
Ove Leichsenring, Ordförande I SWIRA – Swedish Industrial Robot Association
Ove är tillbaka i juryn för andra året i rad och har gedigen erfarenhet inom robotik, industriell automation och hur nya tekniker landar i verkligheten.
Har det varit någon skillnad mellan årets och förra årets juryarbete?
Förra året fick jag förmånen att sitta i juryn vilket var en otrolig upplevelse att få lyfta fram inspirerande personer. Då fick vi äran att hylla två mycket värdiga vinnare: Monika Miljanovic från ABB, som utsågs till ”Årets unga Automationsledare”, och Karim Nouira från SICS AI, som tog hem priset för ”Årets Automationsinnovation”.
Inför årets utdelning av Guldhanden kan jag säga att ribban har höjts rejält. Nivån på innovationerna är skyhög, och det gjorde juryarbetet både extra spännande och riktigt utmanande. Men det är också just det som gör priset så speciellt – det visar att vår bransch sjuder av liv, framtidstro och kreativ kraft.