Den stora bristen på ingenjörer inom flera områden har varit ett känt ämne som diskuterats i branscher vars verksamheter bygger på ingenjörskompetens. Arbetsgivarnas senaste arbetskraftsbarometer visar att det finns en stor brist på erfarna ingenjörer men också att bristen på nyutexaminerade inom vissa inriktningar också är stor.
En av de branscher som har drabbats hårt av denna kompetensbrist är automationsbranschen. Intresset för automation har tyvärr under de senaste åren sjunkit och få skolor fokuserar på automation som huvudinriktning.
I en granskning från 2015 som skolinspektionen gjorde kring teknikundervisning i 22 fristående och kommunala grundskolor visar att teknikämnet många gånger har en undanskymd plats och att undervisningens kvalitet behöver förbättras på flera sätt, bland annat för att bli mer relevant och intressant för eleverna.
2018 satsade regeringen stort på att få fler att söka till ingenjörsutbildningen men trots det slåss än idag arbetsgivarna om att hitta rätt kompetens.
Utbildning som ökar chansen till jobb
Yrkesexamen är en utbildning som har visat sig ge störst chans till jobb. En yrkesexamen innebär att du studerar för att börja arbeta inom ett specifikt yrke, exempelvis som sjuksköterska, ingenjör eller lärare. En av de skolor som satsar på yrkeshögskoleutbildningar är YRGO, Högre yrkesutbildning Göteborg.
YRGO är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och erbjuder ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år utbildar sig cirka 2000 personer hos YRGO.
Skolan samarbetar med företag och organisationer, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA (Lärande i arbete) och håller i kurser.
Genom detta samarbete skapar YRGO möjlighet för sina studenter till en enklare väg in i yrkeslivet efter sina studier.
YRGO arbetar kreativt och praktiskt med problemlösning inom industriella automatiserade elanläggningar.
En av de utbildningar som YRGO driver är Automationsingenjör Mekatronik som utbildar automationsingenjörer. Utbildningen går ut på att lära eleverna att optimera, testa och underhålla automatiserade system, processer och anläggningar.
ITF Automation en plattform för automation
Föreningen ITF Automation har under sina drygt 60 år arbetat med att skapa en plattform för automation och instrumenttekniker/ingenjörer.
Huvudmålsättningen under de första åren var att lägga en stabil grund för en växande industriell användning av professionell mät- och styrteknik, vilket än idag är en av pelarna i föreningens verksamhet.
Sedan 1987 har ITF Automation arrangerat automationsdagarna som samlar den ledande kompetensen inom automation, för att diskutera utmaningar och möjligheter för Sveriges industriella framtid.
Föreningens uppgift, som den formuleras i stadgarna, är:
- att skapa kontakt och utbyte av erfarenheter mellan personer verksamma inom det instrument-, mät- och reglertekniska området samt därtill hörande tillämpningar inom informationsteknologin
- att främja utbildning, utveckling och standardisering inom området
- att samverka med organisationer med gemensamma intresseområden
ITF Automation satsar på framtida ingenjörer
Sedan 2005 har föreningen delat ut Automationspris i samband med automationsdagarna. Priset instiftades av ITF Automation till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att Dag efter ett långt engagemang i föreningens styrelse avgick som ordförande i föreningen.
Sedan dess har föreningen delat ut priset årligen. Detta för att uppmärksamma en eller flera personer som genom framstående insatser inom området industriell automation. Pristagarna ska ha verkat för att popularisera området eller bidragit till att industriell automation ökat konkurrenskraften hos företag i Sverige och inte minst för ungdomar. Pristagarnas insatser ska stimulera studenter att ytterligare välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat.
I år har ITF Automation delat ut priset till YRGO för att uppmärksamma skolans insatser inom utbildning av framtida automationsingenjörer.
Genom att uppmärksamma YRGO stärker dessutom ITF Automation behovet av en plattform där verksamma ingenjörer inom automation möter framtida ingenjörer.
Av: Shoala Eragi
Worley AB