Den anrika branschorganisationen ITF Automation byter skepnad med nya styrelsemedlemmar och utmanande ambitioner. Ett utvecklingsarbete har påbörjats med målet att öka medlemsnyttan och attrahera nya målgrupper.
2021 fyllde ITF Automation 60 år. Bakgrunden till starten var att branschen ville skapa en oberoende kanal för utbyte av idéer och utveckling av dåtidens nya instrumentteknik. I takt med att tiderna förändrats och nya möjligheter öppnats med digitala arbetssätt har styrelsen insett behovet av förnyelse och förändring.
Ett större förändringsarbete påbörjades redan för ett par år sedan där nu nya styrelsemedlemmar tagit plats för att genomföra det fortsatta arbetet som ska vitalisera organisationen med nya arbetssätt. Allt med målet att skapa attraktion och relevans för både gamla och nya medlemmar.
– Dagens teknikutveckling går snabbt och våra medlemmar ställs ständigt inför nya utmaningar, där ska vi som organisation bidra med kompetens i olika former tillsammans med våra medlemmar och digitala interaktiva mötesplatser för utbyte av erfarenheter, säger Stefan Malmsten, vice ordförande i ITF Automation och till vardags verksam på Nouryon.
Det ITF Automation också ser är att organisationen i takt med teknikutvecklingen behöver bredda sin målgrupp. Historiskt har tyngdpunkten varit på instrumentteknik och automationsingenjörer, men nu siktar ITF Automation också in sig på andra yrken och annan expertis som vuxit fram med digitalisering och robotisering. – Vi ska också inkludera process- och produktionsingenjörer i organisationen. Vi vill vara den självklara branschorganisationen även för dessa grupper med fokus på applikationen mer än bara tekniken.
Det ökar den gemensamma förståelsen kring nyttan och värdet av automation. Något som behöver öka för att skapa mer dynamik i industrin, säger Stefan Malmsten. Under alla år ITF Automation varit verksamma har organisationen haft som ledstjärna kompetensutveckling och samverkan. Något som inte kommer att förändras utan utvecklas. Detta med ändrade arbetssätt som ger mer aktiva medlemmar och mer adekvata utbildningar tillsammans med företagen.
– Vi vill ha aktiva medlemmar och för att detta ska bli bra måste de känna att de uppmuntras att vara med och har en plattform för medverkan som de kan dra nytta av, säger Stefan Malmsten och ger några exempel på några nya arbetssätt:
– Medlemmarna ges möjlighet att använda den digitala plattformen till problemlösningstrådar om olika teknikområden. Därmed frångår vi de passiva monologerna och övergår till gemensamma dialoger som utvecklar idéer och ger möjlighet till nya lösningar.
För att öka affärsnyttan för medlemmarna ges möjlighet att köra egna produktwebbinars, på så sätt ökar vi affärsnyttan också för leverantörer. Vi vill fånga upp den kraftigt underutnyttjade kapacitet och kompetens som finns idag bland våra medlemmar. Därmed hoppas Stefan Malmsten att även nya grupper i periferin fångas upp.
– Förväntningarna och kraven idag är mycket högre än förut. Många bolag kämpar också med att man har slut på idéer. Jag ser att vi som bransch ofta missar uppenbara värden. Där har vi ett ansvar som organisation att göra oss mer synliga och relevanta, säger Stefan Malmsten. Inom flera positioner i branschen råder det idag kompetensbrist, därför efterfrågar medlemmarna en part som kan vara behjälplig med rekryteringar och som länkar samman kompetens med företagens behov.
Här vill ITF fylla det tomrum som råder. Framtidens talanger finns på landets lärosäten där ITF Automation framåt kommer att vara mer synligt.
– Inriktningen framöver kommer att ligga mycket mer på att få in nytt yngre blod och nå ut till utbildningssätena, inte bara som tidigare gymnasierna utan också de högre lärosätena. Här kan vi som organisation krydda utbildningarna med praktiska diskussioner och marknadsföra industrin med gästföreläsare, avslutar Stefan Malmsten