”Automation är inte bara teknik, det är en kultur.”
Som automationsingenjörer är vi förvaltare av denna kultur. Vi är arkitekterna bakom de digitala skelett som ger liv och värde åt företag, processer och samhällen. Vårt arbete är mer än kod, instrument och ventiler; det är en resa mot effektivitet, innovation och förändring. Låt oss reflektera en stund kring automation, dess värde och varför vi bör omfamna den med passion, nu kanske mer än någonsin!
Effektivitet och produktivitet
Automation är inte bara en tidsbesparande mekanism; det är en kraft som frigör mänsklig potential och det är kanske just så vi bäst kan hantera det som ofta ses som nytt hot och konkurrens (även kontra traditionell automation) från både AI och digitalisering. Genom att automatisera repetitiva uppgifter som datainmatning, fakturahantering och lagerhantering—frigör vi tid för mer taktiskt och strategiskt arbete. Vi blir inte ersatta; vi blir befriade. Vår kreativitet och problemlösningsförmåga får utrymme att blomstra.
När vi automatiserar processer, skapar vi en effektivitetsvåg som sveper genom organisationer. Tidigare tidskrävande arbetsuppgifter utförs nu med precision och hastighet. Men det handlar inte bara om att spara tid; det handlar om att frigöra människors kapacitet. När vi befrias från monotona sysslor kan vi fokusera på det som verkligen driver företaget framåt: innovation, kundrelationer och strategisk planering.
Samarbete mellan människa och maskin
AI, maskininlärning och robotprocessautomatisering (RPA) är våra partners, inte konkurrenter. Tänk dig en framtid där AI hanterar kundförfrågningar medan vi fokuserar på att skapa kundrelationer. Genom att kombinera teknikens styrkor med våra unika mänskliga förmågor skapar vi en arbetskraft som är adaptiv och innovativ.
Samarbetet mellan människa och maskin är inte en dystopisk vision; det är här och nu. Vi ser det i självkörande bilar, automatiserade lager och intelligenta chatt botar. Vår roll är att förstå tekniken, forma den och se till att den tjänar oss väl. Vi är arkitekter till nyckeldelar av framtiden, och med det kommer nya krav och väldigt spännande utmaningar.
Förståelse för helheten
Vi behöver förkovra oss, och det gäller på alla nivåer i en organisation. Kraven på ingenjörer har ökat och kommer öka, men på samma sätt så kommer kraven drastiskt att höjas på chefs- och ledarnivå. En chef som inte förstår vad ny teknik i samarbete med befintliga teknologier men också ihop med människan kan åstadkomma blir en dålig ledare och en belastning för företaget då det leder till fördröjd omställning och missade möjligheter.
Att förstå automation och digitalisering i dess nya ekosystem är avgörande. Det handlar inte bara om kod och programmeringsspråk; det handlar om mättekning, processer, dataflöden och affärslogik. Vi är oftast de som förstår helheten och förstår hur delarna samverkar.
Förståelsen sträcker sig bortom tekniken. Vi måste förstå affärsbehoven, användarnas krav och de etiska implikationerna. Dessutom behöver vi förstå och hantera säkerhetsaspekten, både vad gäller traditionell anläggningssäkerhet, men mer och mer informations- och cybersäkerhet.
När vi ser helheten kan vi skapa lösningar som är hållbara och värdeskapande. För de av oss som verkligen orkar att ta sig an den utmaningen och att ta fighterna som krävs, så har vi en spännande och belönande framtid framför er, detta är jag fullkomligt övertygad om!
Förändring från en ingenjörs perspektiv
Inom teknikens värld är frustration över stagnation inte BARA ett hinder; det kan bli en katalysator för innovation. När vi står inför frågan “Varför sker inte förändringen?” eller “Varför förstår inte ledningen oss?”, bör vi inte se det som ett problem utan som en möjlighet? Vi vet att ‘sense of urgency’ är avgörande för framgångsrikt förändringsarbete. Det är inte bara en fråga om att förstå nödvändigheten av förändring, utan att känna en brinnande drivkraft att agera.
Den första meningen i stycket ovan är tänkt att belysa en viktig punkt: om vi ser att förändringar är nödvändiga och ändå inte sker, borde det inte tända en gnista inom oss att ta saken i egna händer? Som experter med en djup förståelse för vårt område, har vi inte bara förmågan utan också ansvaret att leda vägen. Det handlar inte bara om att orka, utan om att ha viljan att forma framtiden. Låt oss omvandla vår frustration till handling och visa vägen framåt med våra tekniska lösningar och innovativa tankesätt.
ITF Automation vill slå ett slag för gruppen och teamet, community’s och nätverkandet. Vi ser specialister och väldigt kunniga individer drunkna i det ”dagliga”, som helt enkelt inte syns eller tillåts att synas i våra företag, så rådet är att ta hjälp och att hjälpa varandra med de olika styrkor vi har.
ITF Automation vi vill driva och stötta er, och det gäller inte bara styrelsen, utan jag tror att många av er gärna vill och kan dela med oss mer av hur vi både löser problem tekniskt, men definitivt också hur vi motiverar investeringar på olika sätt.
ITF Automation vill höra mer från er hur NI vill att vi ska utveckla verksamheten, och vi skulle älska att ha en intensiv dialog med många fler av er, både erfarna och nya medlemmar.
Utbildning och fortbildning: Nyckeln till framgång
För att förstå hur automation kan forma framtiden på ett bättre sätt måste både jag och du investera i utbildning och fortbildning, jaga erfarenheter och dela med oss. ITF Automation driver vi även denna fråga gentemot myndigheter och läroverk, samt olika relaterade föreningar så som SEIIA kring interoperabilitet.
Vi behöver bra attraktiva kurser som täcker allt från grundläggande instrumentering och reglerkunskap till avancerad maskininlärning. Vi behöver mentorskap och praktikplatser där unga talanger kan lära sig av mer erfarna, och vilken ynnest är det inte att som erfaren få dela med sig till unga och kompetenta tekniker fulla med idéer, samtidigt också bli utmanad!
En gyllene chans
Ett alldeles ypperligt exempel på nätverkande och samarbete är just med tidningen Automation. Och det är med glädje vi gärna rekommenderar att ni tar tillfället i akt att mötas upp på Automationsmässan på Elmia i Jönköping i 14–17 Maj 2024.
Ett riktigt rolig nytt event kopplat till detta är ”The Golden Hand 2024”, en ny instiftad prisceremoni för att belöna och fira duktiga ingenjörer inom automation. Pris delas ut i två kategorier; Young Automation leaders of the Year” och ”Automation Innovation of the Year”.
ITF kommer i samband med detta, den 15 Maj att hålla en gemensam Afterwork samt också i samband med ”The Golden Hand 2024” dela ut ITF Automationspris 2024.
Väl mött och hoppas vi ses nästa gång på Elmia