Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Först i Europa med ångutjämnare för 3D-printade delar
    Nyheter

    Först i Europa med ångutjämnare för 3D-printade delar

    2022-01-19
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Protolabs är först i Europa med att lansera ångutjämning för 3D-printade delar. Efterprocessteknologin är ett framsteg för additiv tillverkning, eftersom det förbättrar en plastdels ytfinish även på de mest komplexa geometrierna.

    Den nya automatiserade processen finns nu tillgänglig för de vanliga nylonmaterialen PA-12 samt det elastiska materialet TPU-01.

    Andrea Landoni, produktansvarig för 3D-print på Protolabs inom EMEA menar att ingenjörerna kan designa och producera komplexa delar med additiv tillverkning.

    – Jämfört med formsprutning är 3D-print perfekt för produktion i små volymer. Ytfinishen på formsprutning är däremot mycket slätare än för 3D-print.  Tack vare ångutjämning kan vi nu ta bort den skillnaden och jämna ut och täta till även de minsta hålen på 3D-printade delars ytor, säger han och fortsätter:

    – Detta gör att delar som produceras med additiv tillverkning i dessa material kan användas i många fler sammanhang där det av estetiska och funktionella anledningar finns krav på väldigt jämn ytfinish.

    Processen förbättrar även delarnas mekaniska egenskaper med ökad utsträckning vid brott och påverkar även den allmänna styrkan. De tätade och jämnare ytorna är även vatten- och lufttäta och enklare att rengöra.

    – På grund av att finishprocessen är automatiserad kan den användas till många fler geometrier än en manuell utjämningsprocess, som kan vara begränsad då det kan vara svårt att komma åt alla ytor.  Det innebär att du kan få alla fördelar med additiv tillverkning och samtidigt uppnå en ytfinish jämförbar med formsprutning, säger Andrea Landoni.

    Förbättrad vattentäthet öppnar upp en mängd användningsområden inklusive tankar, vätskebärande rör och ledningar, ventilskydd och oljetråg, medan det medicinska området och andra industriella användningsområden kommer kunna dra nytta av enklare rengöring tack vare en jämnare yta.

    Efter tillverkning av delarna med selektiv lasersintring (SLS) eller Multi Jet Fusion (MJF), flyttar teamet på Protolabs delarna till en utjämningskammare som värmer upp dem och introducerar en ytagent. Agenten evaporeras under kontrollerade former och ångan sprider sig över alla delarnas yta.  Detta gör att ytorna smälter, kondenseras och omfördelar materialet för att jämna ut toppar och täta till även de minsta hålen.

    ­– Denna process finns för tillfället tillgänglig för PA-12 och TPU-01, som täcker många potentiella användningsområden. Vi testar just nu processen på fler material så håll utkik, avsluta Andrea Landoni

    (Visited 5 times, 1 visits today)
    Automation

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-02-01

    Tidningen Automation bjuder på biljetterna till årets Hannover Messe

    Nyheter Automation2023-02-01

    Igus spränger miljardvallen i försäljning för första gången

    Nyheter Automation2023-01-31

    Energieffektivisering – Mät och spara pengar

    Nyheter Automation2023-01-27Uppdaterad:2023-01-26

    Fem trender som datadrivna företag bör agera på 2023 

    Lämna svar Avbryt svar

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 4 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.