Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Forskningspark i Piteå utvecklar cleantech
    Nyheter

    Forskningspark i Piteå utvecklar cleantech

    2014-01-28
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    Kommunen bildar en ny forskningspark av två olika forskningsmiljöer. Piteå Kommun, Norrbottens läns landsting och Sparbanken Nord bildade vid årsskiftet en gemensam utvecklingsmiljö, Piteå Science Park.

    En sammanslagning
    Den nya forskningsparken har skapats genom en sammanslagning av forskningsparken Solander Cleantech som samlar företag inom området förnyelsebar energi samt forskningsparken Acusticum med aktörer från så kallade kulturella och kreativa näringar. David Sundström har utnämnts till ny VD. Ambitionen är att skapa en kreativ miljö i gränslandet mellan teknik och kultur.  I mötena ska ingenjörer och konstnärer samarbeta kring framtidsfrågor som hållbar samhällsutveckling och attraktiva livsmiljöer. Verksamheten började som ett eu-finansierat projekt i två etapper kring förnybar energi, Solander Science Park.
    Arbetstillfällen
    Även Tillväxtverket gav Piteå kommun ett finansiellt stöd för verksamheten med syftet att  skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen och en attraktiv mötesplats för företag och forskare inom området förnybara bränslen från skogen. Inom Solander Science Park jobbar idag ca 80 personer i fem företag.
    Företagen
    Till företagen som är knutna till forskningsparken Solander Science Park finns bland andra Sunpine som har startat världens första fabrik för produktion i industriell skala av råtalldiesel, en förnyelsebar råvara till fordonsbränsle. Ytterligare ett företag är Chemrec med patenterad svartlutsförgasningsteknik för pappersbruk som vill producera koldioxidsnåla kemikalier och bränslen. Andra exempel är Meva Energy med inriktning på forskning, utveckling och marknadsföring av småskalig teknik för kraftvärme med hög verkningsgrad genom förgasning av biobränslen. Swerea Mefos som forskar kring tillverkning, bearbetning, användning och återvinning av metaller för kunder inom stål-, järn-, legerings- och basmetallindustrin. Swerea Sicopm, ett forskningsinstitut inom materialområdet polymera fiberkompositer. HKS Energy Consulting, ett konsultföretag som jobbar inom energieffektivisering och biobränsleomvandling. HKS samarbetar med LTU, ETC, Nenet, Centek  och andra aktörer inom energisektorn i Norrland.
    Samarbetspartners
    Till andra samarbetspartners hör även Luleå tekniska universitet, Umeå universitet, Chalmers i Göteborg, Volvo, Total, Haldor Topsoe, Preem, Sveaskog, Enercon, Svevind, SCA, Smurfit Kappa, Södra, med flera.

    (Visited 6 times, 1 visits today)
    Dagmar Zitkova

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-03-31

    Digitalisering – Hur AI-algoritmer kan bidra till bättre lönsamhet och hållbarhet

    Nyheter Automation2023-03-30

    Wexøe AB förstärker sin position

    Nyheter Automation2023-03-29Uppdaterad:2023-03-09

    Med en plattform för robotinstallationer minskar utvecklingstiden avsevärt

    Nyheter Automation2023-03-28Uppdaterad:2023-03-09

    Zimply växer med nya kunder och investerare

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.