Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Flaggskeppsfabriken, styrkor i svensk produktion
    Nyheter

    Flaggskeppsfabriken, styrkor i svensk produktion

    2016-10-19
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

     I slutet av september gav Vinnova ut en ny bok med titeln Flaggskeppsfabriken. Den är skriven av Birgitta Södergren, verksamt vid IPF (Institutet för Personal- och Företagsutveckling) vid Uppsala universitet och bygger på ett projektet ”Den svenska flaggskeppsfabriken”, som drivits i samverkan mellan Teknikföretagen och if Metall, med stöd av Vinnova, under åren 2012-2015.
    Författaren har följt tio produktionsföretag: ABB i  Ludvika, Alfa Laval i Lund, Astra Zeneca i Södertälje, Bombardier i Västerås, Electrolux i Mariestad, Haldex i Landskrona, Sandvik Coromant i Gimo, Scania i Södertälje, Siemens i Finspång och Toyota i Mjölby. Projektets syfte var att använda workshops för att identifiera metoder för erfarenhetsutbyte i industrin. Boken sammanfattar erfarenheterna bland annat genom en beskrivning av den så kallde flaggskeppsmetodiken.

    Konkreta exempel
    Flaggskeppsmetodiken bygger på tre centrala hörnstenar: Att identifiera och beskriva arbetssätt som fungerar väl, Att identifiera bra exempel – så kallade bäst practice samt att identifiera styrkefaktorerna bakom god praxis – det vill säga att förstå varför något fungerar, trots alla utma ningar. Det är en fördel om företag som vill utvecklas även lär sig att formulera själva grundfrågeställningen som en positiv utmaning: ”Att undersöka varför det går bra att bedriva produktion i Sverige”, till exempel. Tittar man enbart på problemen, är det sannolikt att dessa förstärks, framgick det under  projektarbetet med Framgångsfabriken.
    Framgångsfaktorerna
    I projektet har sex framgångsfaktorer identifierats. Attityder: fler inom företaget deltar i utvecklingsarbete. Strukturer: man inför ett systematiserad arbetssätt.Förändringsförmåga: man kan anpassa sig till en förändrad verklighet. Kompetensutveckling: kunskapskapitalet förnyas systematiskt. Samverkan: en mycket unik styrka i just svenska produktionsföretag då man kan  samverka över gränser, både inom och utom organisationen. Teknikintegration och högt tekniskt kunnande: flexibilitet och balans mellan människa och maskiner.

    (Visited 7 times, 1 visits today)
    Dagmar Zitkova

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-03-31

    Digitalisering – Hur AI-algoritmer kan bidra till bättre lönsamhet och hållbarhet

    Nyheter Automation2023-03-30

    Wexøe AB förstärker sin position

    Nyheter Automation2023-03-29Uppdaterad:2023-03-09

    Med en plattform för robotinstallationer minskar utvecklingstiden avsevärt

    Nyheter Automation2023-03-28Uppdaterad:2023-03-09

    Zimply växer med nya kunder och investerare

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.