Viktiga satsningar för att uppnå energimålen
Väldigt snart – år 2030 – ska energin som används i Sverige vara 50 procent effektivare jämfört med 2005. För att lyckas krävs bland annat en ökad användning av förnybara energikällor och förbättring av rådande energisystem. Men inte minst att hantera befintlig energi på bästa möjliga sätt. Nu föreslår Schneider Electrics nya Sverige-VD Anna Andersson tre effektiva sätt för kommuner och företag att accelerera omställningen.
Sveriges kommuner och företag vill energieffektivisera, men utmaningar finns. Det framgår i Kommunrapporten som vi på Schneider Electric lät genomföra tidigare i år, där 262 kommuner svarade på frågor om energieffektivisering. Resultatet visar tydligt att över hälften av de tillfrågade kommunerna arbetar aktivt med att effektivisera energianvändningen för att minska kostnader och följa uppsatta hållbarhetsmål. Samtidigt pekar rapporten föga förvånande på att ekonomi, tid och kunskap saknas för att lyckas fullt ut.
I rapporten hamnar även fastigheter högt upp på listan vad gäller de viktigaste investeringarna inom energieffektivisering. Närmare varannan kommun svarar att de prioriterat just fastigheter – och med all rätt. EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPDB) ställer höga krav på att minska koldioxidutsläpp från både befintliga och nya byggnader, vilket kräver stora investeringar. Men för att nå dessa mål krävs ännu större satsningar framåt.
Tydligt är att kommuner och företag behöver resurser och verktyg för att hantera det nya energilandskapet. Ett första steg är att använda befintlig energi och lösningar på ett så smart sätt som möjligt.
Här är tre konkreta åtgärder som kan förenkla omställningen kommande år:
- Digitalisera energianvändningen
Att investera i öppna energilösningar och system kan hjälpa kommuner och företag att övervaka, analysera och optimera energianvändningen på ett kostnadseffektivt sätt. Genom att dessutom kombinera AI och uppkopplade verktyg kan fastigheter automatiskt identifiera ineffektiva processer och bli smartare. På så sätt kan utsläppen minskas och kostnader sparas. - Fokusera på byggnader
Fastigheter står idag för cirka 40 procent av Sveriges energianvändning. Med andra ord finns det mycket att göra inom området, exempelvis inom av värme och ventilation, som utgör en stor andel av byggnaders energianvändning. Så sent som i december i år visade rapporter från Schneider Electric att det går att göra stora energibesparingar med hjälp av AI-optimerade lösningar och minska både direkta och indirekta utsläpp med upp till nio procent. - Utforska lokal energilagring
För att uppnå en fossilfri elproduktion och möta både nationella och EU-mål krävs en större integration av förnybara energikällor, såsom sol-och vindkraft, tillsammans med effektiva energilagringssystem. Detta kan även göras lokalt, exempelvis genom micronät, där batterisystem används för att lagra och distribuera el under strömavbrott eller när elnätet är högt belastat. Genom att investera i dessa lösningar kan kommuner och företag minska sitt beroende av externa elnät och öka motståndskraften mot varierande och höga elpriser.
Anna Andersson, VD på Schneider Electric Sverige