Min resa som automationsingenjör började för cirka sju år sedan när jag blev varslad från mitt dåvarande arbete. Jag hade inte läst klart mina betyg på gymnasiet och ville passa på att läsa in ämnen för att få ett komplett gymnasiebetyg och på så sätt förbättra mina chanser att hitta ett arbete.
I väntrummet hos min studievägledare som jag hade en inbokad tid med fick jag syn på en broschyr med rubriken ”automationstekniker.” Efter att ha läst innehållet så bestämde jag mig, där och då, för att jag skulle bli automationstekniker, för här fanns kombinationen el, programmering, datorer och rörliga delar och det passade mig perfekt som både är utbildad och arbetet som bilmekaniker och med ett stort teknikintresse.
Jag började och avslutade utbildningen som automationstekniker. Som nybakad sådan fick jag direkt ett jobb på ett företag i Linköping som underhållstekniker. Här fick jag jobba både med maskiner där automation var en del och felsökning i PLC en annan del. Intresset för yrket växte och jag bestämde mig för att det var dags att ta nästa steg – att studera vidare till automationsingenjör.
Innan jag bestämde mig för att studera vidare arbetade jag på ett globalt företag i Linköping som Telecom tekniker. Covid-19 pandemin slog till och jag blev varslad – det blev ett perfekt läge för mig att nu fullfölja drömmen att plugga till automationsingenjör. Dock var beslutet ändå inte helt enkelt att ta med tanke på att jag har familj med två små barn som tar mycket tid. Men ibland måste man våga investera i sig själv och köra på bara för att nå sina drömmar.
Som tur är ligger Teknikhögskolan i Linköping och det var bara att skicka i väg ansökan.
När december passerar oss så är det bara en termin kvar av min utbildning och det som sedan är kvar är att jag ska göra LIA 3 (lärande i arbete), den sista delen i utbildningen. Jag ser verkligen framemot att få komma till ett företag där jag kan omvandla mina teoretiska kunskaper i praktiken. Men också att ta till mig nya kunskaper och arbetsmetoder, komma i kontakt med andra ingenjörer med kunskaper från branschen som jag hoppas att de delar med sig av till mig samt andra tips och tricks som inte lärs ut i skolan.
Min förhoppning är att få hänga med på ett projekt som företaget jobbar med och lära mig hur man arbetar i och med ett projekt och hur gruppdynamiken fungerar när man ska ta fram lösningar på problem.
LIA är ett bra sätt att komma ut i arbetslivet, både för att knyta nya kontakter men också att lära känna det arbetssätt och den kultur som präglar företaget.
Mina framtidsplaner är att, efter avslutade studier, få anställning på ett stort företag som arbetar med många projekt. Det är i projekten som jag är övertygad om att jag kommer lära mig en hel del men också få nya kunskaper. Självklart delar jag också med mig av mina egna erfarenheter som ingenjör med ambitionen att så småningom bli en duktig problemlösare.
Jag är övertygad om att en automationsingenjör stöter på flera problem som han eller hon måste lösa. Men jag är lika övertygad om att med hjälp av nya, fräscha kunskaper och med hjälp av duktiga kollegor löser sig även de svåraste problemen.
Önskar alla en bra dag.
Manhal Shumun, student Teknikhögskolan Linköping