När Scanautomatic och Processteknik slår upp portarna i Göteborg i tre dagar är det med ett tydligt fokus på digitalisering och kompetensförsörjning inom industrin.
Stefan Engelbrektsson, affärsansvarig för båda mässorna, förklarar att den industriella digitaliseringen står i centrum, särskilt hur företag kan utnyttja ny teknologi som AI. Samtidigt lyfter han fram de stora utmaningarna med att hitta rätt kompetens till industrin.
-Utmaningen ligger i att hitta rätt kompetens till rätt platser och samtidigt dra nytta av digitaliseringen, särskilt AI, för att skapa synergier i den nya digitala tidsåldern, säger Stefan Engelbrektsson.
Mässan kommer även i år att fungera som en traditionell mötesplats för nätverkande och samtal om framtidens teknik. Efter ett tufft år för branschen, där marknadsbudgetarna varit stramare vilket har gjort att man bokat mindre monterutrymme, ser arrangörerna fram emot att återigen samla branschen på plats.
Totalt väntas runt 125 till 130 utställare delta, även om vissa företag har dragit ner på sina budgetar, hittar de andra sätt att delta, till exempel genom att bidra till scenprogrammet.
-Vi har också ett antal helt nya utställare, särskilt inom AI-området, som vill närma sig automationsbranschen, berättar Engelbrektsson.
Ökat besökarantal och nya inslag
Engelbrektsson förväntar sig att årets Scanautomatic kommer locka cirka 6000 besökare, men sammanlagt förväntas båda mässorna ha upp till 12 000 besökare, då många tar del av båda arrangemangen. Han ser fram emot att välkomna både gamla och nya deltagare och hoppas att de nya inslagen ska locka ytterligare intresse. Ett exempel är AI-arenan, där workshops och föreläsningar kring AI och automation kommer att hållas.
Ett annat viktigt inslag är det så kallade Kompetenslabbet, som organiseras i samarbete med Göteborgs tekniska universitet och forskningsinstitutet RISE. Där kan besökarna ta del av nätverk och diskussioner om hur man ska övervinna de kompetensutmaningar som industrin står inför.
-Batteriutvecklingen har exploderat de senaste åren, och det är en utmaning att hitta rätt kompetens till de nya fabrikerna. Vi vill lyfta det här på scenen och ge både företag och besökare möjlighet att förstå de krav som ställs på framtidens arbetskraft, säger Stefan Engelbrektsson.
Automation Region och sociala aktiviteter
En annan höjdpunkt under mässan är Automation Regions Scenprogram, ett årligt evenemang där temat i år är digitaliseringens risker och utmaningar. Diskussionen kommer att kretsa kring hur företag kan navigera i den snabbt föränderliga digitala världen och undvika fallgropar.
Förutom det gedigna konferens- och scenprogrammet kommer mässan också att erbjuda Workshop i Co-pilot anordnat av Microsoft samt sociala inslag. Den första kvällen anordnas en oktoberfest med mat, dryck och livemusik, medan dag två bjuder på en After Work där utställare och besökare kan mingla och knyta nya kontakter.
Studentdagen avslutar mässan
Sista mässdagen är dedikerad till studenter, där sex framstående företag, inklusive ABB och Beckhoff, kommer att presentera sina verksamheter och möjligheter för framtida arbetskraft.
-Vi bjuder in studenter från både YH-utbildningar och högskolor, och ger dem möjlighet att träffa företag som söker ingenjörer, ekonomer och andra kompetenser. Det är ett fantastiskt tillfälle för studenter att få en fot in i industrin, avslutar Stefan Engelbrektsson.