Under de senaste decennierna har vi sett en exponentiell ökning av de tekniska framstegen inom industriell automation. Industri 4.0 har gett upphov till mer kommunikation mellan maskiner, maskininlärning, dataanalys i realtid, förebyggande underhåll och mycket mer. Vi har sett införandet av digital tvillingteknik och den fantastiska effekten den har på anläggningars effektivitet.
En annan spännande innovation är införlivandet av förhöjd verklighet och virtuell verklighet. Det här är inte längre bara häftiga spelupplevelser. Nu ser vi hur dessa tekniker används inom hela det industriella automationsområdet. Från utbildning till underhåll – dessa kraftfulla verktyg används för att på ett effektivt och praktiskt sätt underhålla utrustning och utbilda nya medarbetare.
Sedan pandemin har arbetsgivare stått inför en aldrig tidigare skådad global brist på arbetskraft. Det blir allt svårare att anställa kvalificerad arbetskraft i fabriksmiljö. Detta har lett till en mycket stor tillväxt när det gäller att implementera automatiserade lösningar för att klara produktionskraven. På många sätt har automatisering blivit nyckeln till att tillverkarna ska lyckas i det här klimatet. I kombination med miljöhänsyn, kvalitetskrav och konsumenternas allmänna efterfrågan måste tillverkare kunna balansera på en väldigt tunn lina för att förbli lönsamma.
Även om allt detta är viktigt för framsteg förvärrar det på vissa sätt bristen på arbetskraft. När vissa jobb blir föråldrade ökar behovet av ny kvalificerad arbetskraft. Att kunna interagera med robotteknik, felsöka skåp och utföra underhåll på produktionslinjer blir alla mycket värdefulla kunskaper.
Det kommer alltid att finnas ett behov av den mänskliga komponenten i alla tillverkningsprocesser, men förväntningarna på att hitta arbetare med de nödvändiga kunskaperna för att utföra ovanstående och mer är inte längre rimliga. Så hur kan en tillverkare minska klyftan i det nya arbetskraftsklimatet? Svaret kan mycket väl vara införandet av förhöjd verklighet och virtuell verklighet.
Nyligen besökte jag en mässa där en tillverkare använde förhöjd verklighet för att hjälpa en arbetare att felsöka och reparera ett styrskåp. Demonstrationen visade en arbetare med ett par smarta glasögon som öppnade, diagnostiserade och reparerade skåpet. Glasögonen var anslutna till en server och använde en rad frågor för att diagnostisera felen och visade en steg-för-steg-process för att reparera panelen. Den guidade dem genom hela processen.
Programmet visade även de högsta säkerhetsåtgärderna för både arbetaren och systemet för att undvika skador. Den visade hur man på ett säkert sätt diagnostiserar problemet, gör komponenterna spänningslösa, utför låsning och märkning, avlägsnar den/de felaktiga komponenten/komponenterna, installerar nya komponenter och startar om systemet. Även om detta fortfarande är en ganska ny teknik är effekterna av att den används i verkliga situationer enorma.
Arbetsgivare börjar även införa förhöjd verklighet och virtuell verklighet i utbildningstillämpningar. Med hjälp av dessa verktyg och plattformar får medarbetare tillgång till värdefulla, kraftfulla och skalbara utbildningsverktyg som kan uppfylla företagets utbildningsmål med upprepning i hela organisationen, oavsett var de befinner sig i världen.
Medarbetarna kan interagera med virtuell utrustning och processer som de kommer att se ute på fältet, vilket ger en större förståelse för säker och effektiv drift i deras jobb. Från nyanställda till erfarna medarbetare kan tillverkare se till att riktlinjer för utbildning följs.
Värdet av förhöjd verklighet och virtuell verklighet inom industriell automation är oöverskådligt om man ser till de verkliga tillämpningar där de kan användas. Förbättringar av utbildningsprogrammen kan leda till färre säkerhetsincidenter, fler underhållsprocesser, effektivare produktion, bättre lagerhantering, maximerad kvalitetssäkring och mycket mer. Tillverkare som använder denna teknik kan se en högre optimering av sin arbetskraft och ökad livslängd för sin utrustning.
Eric Halvorson är chef för marknadsföringsteknik inom automation och styrning hos DigiKey. DigiKey är känt som global ledare och kontinuerlig innovatör inom avancerad distribution av elektroniska komponenter och automationsprodukter i hela världen, och tillhandahåller mer än 15,3 miljoner komponenter från över 2900 tillverkare av kvalitetsvarumärken.
Av Eric J. Halvorson, chef för marknadsföringsteknik – Automation och styrning hos DigiKey