Luleå tekniska universitet har inlett ett samarbete med företag som Hitachi Energy, Vattenfall, Ericsson, Telia, Metrum och IETV. Tillsamman ska de utforska och demonstrera hur 5G-teknologi kan användas för att öka driftsäkerheten i kritisk infrastruktur.
Genom att använda 5G och automation kan man skapa smarta elnät som är mer flexibla och anpassningsbara, vilket är avgörande för en hållbar energiframtid.
En ny satsning, finansierad av Vinnova med en budget på 14,8 miljoner kronor, inom ramen för projektet VISA/5G (Leverantörsoberoende transformatorstations automation över 5G) syftar till att säkra elförsörjningen. Detta genom att att använda 5G-teknologi för att optimera driftsäkerheten i kritisk infrastruktur såsom transformatorstationer.
Genom att övervaka och styra dessa stationer med hjälp av 5G och automation kan man snabbt identifiera och lösa problem, minska risken för avbrott och optimera distributionen av elektricitet.
– Vi kommer att koppla samman det senaste inom IT, telecom och energisektorn med banbrytande forskning. Samarbetet är ett viktigt steg för att utveckla nya användningsområden för 5G-teknik och stärka Sveriges position globalt, säger Karl Andersson, professor vid Luleå tekniska universitet.
– 5G erbjuder hög säkerhet, hög tillförlitlighet och låga fördröjningar vilket möjliggör en helt ny miljö för applikationsutveckling i lokala moln eller moln i utkanten av kommunikationsnätverket, betonar Peter de Bruin, ledande forskare på Ericsson och en av parterna i projektet.
Samarbetet inleds med experimentellt arbete vid Luleå tekniska universitet och kommer sedan att övergå till Vattenfalls nyuppsatta 5G-testmiljö i Älvkarleby, byggd av Telia med teknik från Ericsson. Målet är att skapa smarta elnät som är mer effektiva, flexibla och anpassningsbara för att säkra en hållbar och pålitlig elförsörjning i framtiden.