Ny teknik ger nya möjligheter att ta itu med CUI-problemet direkt.
Trisense AS har utvecklat en IIoT-sensor som tar itu med detta genom att övervaka rörledningarnas skick. Lösningen är skalbar för stora installationer.
Korrosion under isolering (CUI) – kostar enorma summor varje år för underhåll av rörledningar. Eftersom tillståndet under beklädnaden är okänt är det nödvändigt att ta bort beklädnad och isolering för att inspektera och eventuellt reparera rörens yta. För stora delar av rörledningarna konstateras det att det inte finns något behov av reparation, men underhållskostnaderna är fortfarande höga eftersom isolering och beklädnad måste förnyas. Enbart kostnaden för tillträde är enorm när anläggningarna består av kilometerlånga rörledningar.
Nya batteribaserade sensorlösningar är på väg in, vilket möjliggörs av 4G/5G-utvecklingen. Både telekombolag och mikrochiptillverkare har gjort stora investeringar för att se till att sensorerna kan leva i mer än 10 år på batteri.
I Bergen har Trisense AS utvecklat en sensor som mäter temperatur och fuktighet i rörledningar. Som tillägg har sensorn ”water presence” detektion som meddelar om det samlat sig vatten i botten.
Sensorn kommunicerar via mobilnätet med den närmaste basstationen och är i princip en mobiltelefon som ska klara sig i mer än 10 år utan att laddas.
Det är utvecklingen av 4G/5G-standarder och nya tjänster som erbjuds av telekomoperatörer som gör detta möjligt. PSM – Power Saving Mode – är en sådan tjänst som gör det möjligt för en sensor att ligga i dvala och förbruka minimalt med ström, men att vakna upp i ett ögonblick, skicka en mycket liten mängd data och sedan gå tillbaka till dvala. När sensorn talar med basstationen är strömförbrukningen vanligtvis 400-500 mA. PSM ser till att denna förbrukning endast behövs när data skickas. Utan PSM skulle enheten kunna ägna minuter åt att signalera till basstationen för varje anslutning. Tänk på hur din mobil beter sig när du slår på den. Med PSM vaknar enheten upp, skickar sina data och somnar igen på några sekunder. I viloläge kan sensorn ha en strömförbrukning på några µA i stället för 4-500 mA.
Förutom att den ger lång batteritid gör den också att en basstation kan hantera tusentals enheter i ett begränsat område. Detta innebär att teknikens skalbarhet är enorm.
Mycket enkel installation
Sensorerna fungerar ”direkt ur lådan”. Den är helt konfigurerad från fabriken och ansluts till molnet via mobilnätet utan att någon åtgärd krävs.
Sensorn är utformad för att monteras av en robot. En integrerad borrkrona är patenterad.
Speciellt anpassade packningar med en krökning som passar olika rörledningsdiametrar säkerställer en tät montering så att du kan mäta atmosfären bakom beklädnaden.
Cybersäkerhet
Unika krypteringskoder för varje sensor finns på plats från det att sensorn tillverkas.
En etikett med QR-kod läses av en app som kopplar den enskilda sensorn till den fysiska platsen. Givarna kan ha sina egna taggnummer eller så kan du koppla dem till en position, en tagg, en beskrivning eller en ritning där mätningen äger rum. Varje sensor har sin egen krypteringskod som molntjänsten känner till. Detta innebär att det inte är möjligt att skicka data från en falsk sensor. Sådana medelanden kommer att avvisas och även övervakas för att upptäcka om detta försöker göras.
Förekomst av vatten
Appen används också för att ange en starttid för mätserien och för att ställa in referensvärdet för ”vattenförekomst”. ”Vattennärvaro” är en kapacitiv mätare som känner av om vatten samlas i sensorns centrum. Eftersom vatten har en högre dielektricitetskonstant än luft är det lätt att upptäcka när det finns vatten. Spån, damm eller mineralull som samlas i koppen under monteringen kan också påverka mätningen, men eftersom det är förändringen som upptäcks är det oproblematiskt.
Ingen lokal gateway
Fusion-sensorn ansluts direkt till mobilnätet. Ingen lokal gateway behövs, vilket ofta är komplicerat och kostsamt för sensorlösningar på fältet. Eftersom sensorn är batteridriven krävs ingen kabeldragning heller.
De största telekomoperatörerna i Norden, t.ex. Telenor och Telia, har signalerat att de bygger ut kapaciteten i basstationer där den behövs. Eftersom tiden som sensorn är uppkopplad är mycket kort och datamängden mycket liten, kommer täckningen i praktiken att vara bättre än vad man upplever med en mobiltelefon. Sensorn lagrar data i flera dagar (eller veckor för den delen), och även i utkanten av basstationens täckningsområde skickas telegram. När ett mobilsamtal bryts har en NBIoT-sensor tillräckligt med tid för att skicka sina data.
ATEX/IECEx-certifiering
Fusion 310 CUI är ATEX/IECEx-certifierad för gasgrupp IIC i zon 0.