En intelligent bergbult, framtagen av forskare vid Luleå tekniska universitet, ltu, har tagit sig till semifinal i den prestigefyllda tävlingen Ipso Challenge, berättar ltu i en kommuniké.
Många miljoner bultar
För att en så kallad gruvort inte ska kollapsa förankras ortens ytskikt i berget med tre meter långa järnbultar. Järnbultarna används för att stabilisera håligheter i berget och årligen installeras ungefär 100 miljoner bultar runt om i världen. Men bultarna kan gå sönder, till exempel vid seismisk aktivitet orsakad av sprängningar eller skalv, och därmed förlora sin bärande förmåga.
Någon teknologi som kan upptäcka att bultarna gått sönder har dock inte funnits tidigare och det är sällan det går att se med blotta ögat att en bult är trasig, skriver ltu.
Analyserar avvikelser
– Sensorn på den nyutvecklade bergbulten analyserar själv avvikelser och kan då upptäcka skalv som den sedan varnar för. Det innebär en ökad säkerhet i gruvan, säger Jens Eliasson, biträdande professor i industriell elektronik vid ltu.
– Man kan säga att vi har tagit en vanlig bergbult och försett den med Internet of Things-teknologi. Bergbultar med sensorer och trådlös kommunikation kan övervaka flera olika parameterar. De kan känna av om det förekommer slitningar och om bulten är på väg att gå sönder. Sensorer kan också reagera på vibrationer.
Varnar och informerar
Alla intelligenta bergbultar är kopplade till en gateway som också kan skicka signaler. Varje bergbult är dessutom försedd med kraftiga diodlampor i olika färger. Dessa kan fungera som ett varnings- eller informationssystem och visa vägen till närmaste utgång eller signalera fara för skalv.