Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Tidningen Automation

    Guldhanden 2026

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Guldhanden
    2026

    Hem » Svegro automatiserar från frö till färdigt sallatshuvud
    Svegros VD, Kristin Orrestig vid bygget av det automatiserade växthuset
    Svegros VD, Kristin Orrestig vid bygget av det automatiserade växthuset
    Nyheter

    Svegro automatiserar från frö till färdigt sallatshuvud

    2024-09-04
    Dela
    E-post Facebook LinkedIn Twitter Tumblr Reddit
    Advertisement

    Sveriges örtmästare, Svegro, tar ett nytt kliv in i framtiden med ett toppmodernt växthus på Färingsö utanför Stockholm. Här kommer 2,2 miljoner sallatshuvuden att odlas årligen – helt utan mänskliga händer tills det är dags att packa dem. Med hjälp av ett fullt automatiserat odlingssystem blir varje steg i processen både smartare och grönare.

    Det automatiserade systemet i det nya växthuset är konstruerat för att maximera effektiviteten och säkerställa hög kvalitet genom hela odlingsprocessen. Från det att fröna sås, transporteras plantorna automatiskt genom varje steg i växthuset tills de når skördestadiet. I sista steget kvalitetssäkras produkten, och det är först då som den berörs av mänsklig hand för första gången.

    Den avancerade automationslösningen innebär inte bara en ökning i produktionseffektiviteten utan också en minskning av arbetskostnader och mänskliga fel. Genom att integrera automation i hela odlingsprocessen kan Svegro säkerställa att varje sallatshuvud växer under optimala förhållanden, vilket leder till en jämnare kvalitet och en mer pålitlig leverans till marknaden.

    Automatiseringen gör det även möjligt att kontinuerligt övervaka och anpassa odlingsmiljön, vilket bidrar till minskad energiförbrukning och optimerad användning av resurser.

    – Många är medvetna om att användandet av kemiska bekämpningsmedel är större för importerad sallat än den svenska. Korta transporter samt vikten av svensk livsmedelsproduktion är andra anledningar till att konsumenter väljer svenskt. Med det nya växthuset på plats kan vi odla sallatshuvuden året om. Att vi framöver kan leverera ännu mer svenskodlad sallat varje dag, hela året, ser vi som en stor framgång, säger Kristin Orrestig, VD på Svegro.

    (Visited 193 times, 1 visits today)
    Automation Svegro
    Föregående inläggSå tar du AI till nästa nivå i din industri
    Nästa inlägg En av Europas största robotportaler sätts upp i Odense
    Automation

      Relaterade artiklar

      Nyheter Automation2025-11-14

      9 av 10 exportföretag tror på stabil eller ökande orderingång

      Nyheter Automation2025-11-12

      Magplask för Rysslands första AI-robot

      Nyheter Automation2025-11-11

      Ny automationsexpert ansluter till KUKA Nordic

      Nyheter Automation2025-11-10

      Deprag Scandinavia växer – välkomnar Sajjad Al-Shawi till säljteamet

      Kommentarer är stängda.

      Verkstadstidningen Förlags AB

      Co / Automation

      Box 2082

      169 02 SOLNA

      Vx 08-514 934 00

      automation@vtf.se

      Instagram LinkedIn
      Få nyheter i mailen
        © 2025 Tidningen Automation ---

        Skriv ovan och tryck Enter för att söka.

        Ad Blocker Enabled!
        Ad Blocker Enabled!
        Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.