Hur vill ni skapa bättre förutsättningar för företagen att investera i FoU i Sverige?
– En stor del av forskningen som är verkligt betydelsefull för Sveriges konkurrenskraft sker ute på företagen. Detta vill Moderaterna ytterligare stödja. Forskningsavdraget infördes 2014 och kan nyttjas av företag som bedriver systematiskt och kvalificerat forsknings- och/eller utvecklingsarbete i kommersiellt syfte. Det innebär att företag som anställer personer som arbetar med forskning och utveckling betalar en lägre arbetsgivaravgift upp till ett tak. Avdraget har nyligen förstärkts i flera delar. För att ytterligare stödja inte minst de större företag som står för majoriteten av den kommersiella forskningen vill Moderaterna höja taket i forskningsavdraget ytterligare.
Tillgången till kompetens är en av industrins största utmaningar. Hur ser ni att tillgången på kompetens och matchningen på arbetsmarknaden kan bli bättre?
– Det handlar om att bryta med dagens bidragslinje och återupprätta arbetslinjen. Arbete måste alltid löna sig bättre än att gå på bidrag, vi vill införa ett bidragstak, jobbpremie och sänka skatten på låga och medelhöga arbetsinkomster. Vi vill bryta dagens passiva bidragsmottagande och istället införa krav på att arbetslösa deltar i heltidsaktiviteter för att öka möjligheterna få ett jobb. Det handlar inte minst om att fler måste utbilda sig, men också om fler praktikinsatser och bättre stöd för mer aktivt jobbsökande. För personer som redan har ett jobb vill vi stärka möjligheterna att vidareutbilda inom områden som med hög efterfrågan på arbetskraft.
Hur ser du på kompetensutveckling och kompetensförsörjning inom automation och innovation?
– Yrkesverksamma bör få bättre möjligheter att bygga på sin kompetens under hela arbetslivet. Det ska finnas möjlighet att under en viss tid, med stöd av staten, gå en utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden och som stärker den enskildes ställning på arbetsmarknaden. Vi vill att högskolan och universiteten ska ha ett omställningsuppdrag och att lärosätenas uppdragsutbildningar ska öppnas för fler. Det måste också bli lättare att locka experter och annan högkvalificerad arbetskraft till Sverige bl.a. genom reformerad expertskatt och en 30-dagarsgaranti för prövning av ansökan om arbetstillstånd. Vi vill också sänka skatten på arbete för att fler ska vilja jobba och/eller jobba mer.
Hur ska tillgång till stabil och prisvärd elektricitet för företag säkerställas som vill växa och ställa om från fossila energikällor?
– För att säkerställa tillgången till stabil, prisvärd och fossilfri el för både företag och hushåll vill Moderaternas satsa på ny kärnkraft, i framförallt södra Sverige. Vi vill därför införa ett statligt investeringsstöd i form av gröna kreditgarantier för ny kärnkraft.
Sverige behöver ta stora kliv för att bli internationellt konkurrenskraftiga – vilka är de största utmaningar som du ser det?
– Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet, rekordhög långtidsarbetslöshet och 700 000 utrikesfödda som inte är självförsörjande. Vi vill återupprätta arbetslinjen för att stärka svensk ekonomin och konkurrenskraft. Vi vill bl.a. sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom att förstärka jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelhöga inkomster. Vi vill också införa en jobbpremie för alla långtidsarbetslösa. Vi vill införa krav på att arbetslösa deltar i heltidsaktiviteter för att öka möjligheterna få ett jobb. För personer som redan har ett jobb vill vi stärka möjligheterna att vidareutbilda inom områden som med hög efterfrågan på arbetskraft.Vi vill också återupprätta elsystemet genom att skapa förutsättningar för ny kärnkraft. Så att företag har tillgång till en stabil, fossilfri elförsörjning med låga elpriser.
Har ni några planer för hur den kunskap och det nätverk som byggdes upp under de år som Robotlyftet genomfördes kan användas för att främja industrins utveckling framöver?
– Moderaterna har inget sådant förslag i nuläget.
Vilka förslag har ni på att förenkla regelverk och administration för att göra det enklare att starta och driva företag samt attrahera och behålla kompetent personal?
– Vi vill minska den administrativa bördan och kostnader för företag, genom omfattande regelförenklingar som t.ex. förenklade och förkortade tillståndsprocesser och minskad byråkrati. Kostnaderna för administration bör minska med 30 procent. Fler företag ska också kunna använda sig av personaloptioner och vi vill förstärka forskningsavdraget. Företagsskatterna ska vara konkurrenskraftiga. Arbetsrätten bör moderniseras så att t.ex. turordningsreglerna i högre grad baseras på kompetens. Fler experter ska attraheras till Sverige genom att stoppa utvisningar av kompetent arbetskraft och införa så kallade talangvisum för människor som vill komma hit och söka kvalificerade arbeten..
Finns det något budskap du anser är viktigt att föra fram till de som läser det här och är intresserade av automation och digitalisering?
– Moderaterna vill bygga ett land där ett dynamiskt näringsliv skapar ett välstånd som kommer alla till del. Med rätt förutsättningar gör digitalisering, automatisering och AI både privat och offentlig sektor oss bättre, effektivare och mer konkurrenskraftiga.