Fem tekniktrender som förvänts slå igenom under 2023 har kartlagts av management- och teknikkonsultföretaget BearingPoint. Trenderna spås förändra verksamheter i företag i en positiv riktning.
Det är för andra året i rad som BearingPoint genomför en undersökning bland teknikkonsulter i syfte att ringa in kommande tekniktrender som kommer att få stor uppmärksamhet. Fler än 1200 respondenter i undersökningen angav att AI kommer inneha rollen som topptrend under 2023 – men med ett annat fokus. Metavers är ny trend på årets lista över topptrender som anses spela en viktig roll för att göra företagen mer hållbara. Inbyggd data och analys behöll sin plats som nummer fyra på listan för andra året i rad.
– De nya tekniktrenderna är svaret på de utmaningar som företag står inför. Våra fem bästa tekniktrender för 2023 är återigen en ”gamechanger” som kan lägga grunden för nya affärsmodeller, säger Stefan Pechardscheck, Global Leader Technology på BearingPoint i en kommentar.
De fem trenderna är:
1. Generativ AI – Accelererar innovation med ny data
Generativ AI beskriver brett alla typer av artificiell intelligens som använder övervakade inlärningsalgoritmer för att skapa nya digitala objekt som bilder, video, ljud, text och kod. Syftet med en generativ AI-modell är att generera syntetiskt data vilket tvingar modellen att dra slutsatser i det som är viktigast i datan. Tekniken spelar en allt viktigare roll när de repetitiva processerna automatiseras. Generativ AI används också experimentellt inom tillverkning som ett verktyg för snabb framställning av prototyper och förbättring av dataförstärkningen vid automatisering av robotprocesser.
2. Metavers – Suddar ut gränsen mellan den verkliga- och digitala världen
Metavers är ett nätverk av virtuella 3D-världar, med VR- och AR-headset som underlättar sociala kontakter. Det är ett beständigt, levande digitalt universum som ger individen en känsla av social närvaro. Genom att ersätta fysiska varor och möten med digitala, ersätta verklig närvaro med virtuella interaktioner eller att optimera den fysiska världen med hjälp av digitala tvillingar kommer företag kunna redovisa sina stora besparingar i koldioxidutsläpp.
3. Molnbaserad plattform – Nytt sätt att utveckla produkter
Eftersom de flesta offentliga och privata organisationer har migrerat äldre informationssystem till molnet antar utvecklingsteam nu ramverk för molnet och plattformar för att utveckla nya applikationer. Detta nya sätt att utveckla produkter drivs av accelererande cykler i produktutveckling, skalbara tjänster, innovativa molnfunktioner och hyperautomatiserade teknologier. Revolutionen i sättet att utveckla nya appar väcker nya utmaningar när det bland annat gäller förändring samt i leverantörs- och kostnadshantering.
4.Inbäddad data- och analys – Företag som inte prioriterar går vilse
De företag som har ett helhetsgrepp och kontinuerligt bäddar in data och analyser i verksamheten kommer att lyckas. Företag måste definiera och prioritera handlingsbara användningsfall och insikter samt arbeta med en holistisk plan. Utan användningsfall och en plan kommer man inte långt med sin dataanalys.
5. Zero trust – Cybersäkerhet i kärnarkitekturen
Företag verkar i allt större utsträckning i komplexa affärsekosystem som även andra användare ansluter sig till från olika nätverk och enheter som inte går att kontrollera. Systemen är därför sårbara för cyberhot vilket uppmanar till att ha noll förtroende som princip i kärnarkitekturen. CISO:er bör, i stor skala implementera en omfattande, dynamisk och detaljerad uppsättning lösningar för identitets- och åtkomstkontroll.