Att som jag jobba med maskinkabel innebär att man dagligen kommer i kontakt med spännande applikationer och duktiga svenska maskinbyggare. Att sätta sig in i maskinbyggarens problembild och hitta rätt kabel som klarar en viss kemisk miljö, temperatur eller ett antal miljoner cykler i en komplicerad rörelse skapar dagliga utmaningar och en tillfredsställelse när man hittar rätt för en kabelnörd som jag.
En annan viktig del av min vardag är att hålla mig à jour med olika nationella och internationella standarder och att ha produkter som är testade och godkända för dessa. Detta är, skall villigt erkännas, inte den roligaste delen av jobbet. Det är ganska tidskrävande men väldigt viktigt och en kunskap som vi mer än gärna delar med oss av till våra kunder.För några år sedan hände någonting som fick marken att gunga rejält för den europeiska kabelbranschen, för konstruktörer och inte minst för svenska maskinbyggare som exporterade till usa. En enda mening i en ny utgåva av en amerikansk maskinstandard som heter nfpa 79 gjorde att majoriteten av de kablar som tidigare varit godkända för installation i maskiner som gick på export till usa plötsligt fick starka restriktioner att användas.
Anledningen till förändringen är ännu höljd i dunkel men vår koncern såg det som en möjlighet, läste på den reviderade standarden i sin helhet och utvecklade snabbt nya godkända produkter. Sedan dess har vi efter varje revision av nfpa 79 besökt våra svenska maskinbyggare och delat med oss av vår tolkning gällande kabelval, dimensionering och installationsmetoder.
Att hålla dessa seminarier är väldigt givande. Något som fastnat hos mig är att kunskapen om standarder är väldigt varierande hos våra kunder. Vissa företag har superkoll på usa-standarderna och här var det jag som istället fick nyttig information i retur. Slående är dock att många företag inte håller sig uppdaterade om standarder och rent av är tveksamma till att exportera till usa. Anledningen är att det anses omständligt att bestycka maskinen med rätt produkter och osäkerhet kring installationen. Att delstaterna i usa refererar till olika utgåvor av standarder underlättar ju inte direkt heller. Dessutom hade några kunder åkt på minor och fått nedslag vid besiktningen i usa med stora kostnader som följd.Kan det vara så illa att vi i vår stressade vardag inte längre har tid och resurser att läsa standarder? I så fall är det en oroande utveckling som hämmar möjligheter till försäljning och i värsta fall leder till en felaktig design med kostnader och dåligt anseende som följd. Min uppmaning är därför att maskinbyggare och vi leverantörer utbyter erfarenheter och ger tips om förändringar kring standarder för att stärka våra gemensamma intressen.
Ett avslutande tips för er som vill lära er mer om de amerikanska kraven för maskiner är att åka till usa på en tvådagars utbildning hos nfpa (National Fire Protection
Association). Jag deltog själv för ett par år sedan. Det var väldigt givande och lärorikt och gav en chans att diskutera och byta erfarenheter med amerikanska maskinbyggare.
Ulf Andersson
(Visited 19 times, 1 visits today)