Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation

    Nominera till årets guldhand

    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation

    Nominera till
    årets guldhand

    Hem » Nytt sätt att lagra elektricitet
    Nyheter

    Nytt sätt att lagra elektricitet

    2016-03-02
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    En robot på Karlsruhe teknologiska institut svetsar ihop moduler till ett energilagringssystem som ska användas i industrin.

    Bättre lagringsmöjligheter för elenergi är viktigt om industrin ska använda energin effektivare. Inte minst handlar det om att ta till vara och lagra den bromsenergi som alstras av maskinutrustningar för att kunna jämna ut effekttoppar. Idag har man två lagringsalternativ, batteriet och kondensatorn, båda med sina för- och nackdelar. Batteriet kan lagra mycket energi under lång tid men tar också lång tid att ladda, har begränsad livslängd och klarar bara ett visst antal laddningscykler. En kondensator å sin sida absorberar energi snabbt men har inte batteriets kapacitet eller lagringstid.

    Ett bättre sätt att lagra elektrisk energi som kombinerar batteriets och kondensatorns bästa egenskaper är målet för ett tyskt forskningsprojekt. Den nya typen av lagringsceller kallas hybridkondensatorer eller powercaps. Arbetet har nu kommit så långt att dessa powercaps är mogna att provas i drift. De kommer också att visas på Hannovermässan i april.
    En powercap består, liksom en kondensator, av två elektroder. Mellan dessa finns en elektrolyt – inte ett isolerande material som i vanliga kondensatorer. Ytterligare en skillnad är att elektroderna inte är identiska. Istället är en av dem, i likhet med i ett batteri, tillverkad av metalloxid. Den andra elektroden är tillverkad av kolmaterial som i en vanlig kondensator. På Karlsruhe teknologiska institut håller man nu på att utveckla industrianpassade moduler för energilagring som baseras på powercaps. Tanken är att prova dessa i logistiksystem som staplingskranar, gaffeltruckar och autotruckar på lager och i fabriker. Just den här typen av utrustning för internlogistik ses som en viktig tillämpning. Powercaps kan dock användas inom alla verksamheter med varierande elförbrukning.
    I projektet, som kallas Faststorage bw ii, deltar flera tyska forskningsinstitut och företag, bland dessa Fraunhofer Ipa, Karlsruhe teknologiska institut, Sew, Varta, Daimler, Porsche och delstaten Baden-Würtenberg. På Hannovermässan kommer Powercaps att visas i Karlsruhe teknologiska instituts monter (hall 2, monter b 16).
    Karlsruhe teknologiska institut

    (Visited 18 times, 1 visits today)
    Dag Toijer

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-09-27Uppdaterad:2023-09-19

    Kuka presenterar AMR och mobil cobot

    Nyheter Mary Örnborg2023-09-27Uppdaterad:2023-09-25

    Handelshinder ett ämne för Logistics & Automation

    Nyheter Automation2023-09-26

    Nya, kraftfullare coboten når svensk mark

    Nyheter Automation2023-09-26Uppdaterad:2023-09-06

    Red Hat och ETAS förvandlar fordonsindustrin med ny utvecklingsplattform

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.