Under de senaste åren har tempot i tillverkningsindustrin hackat på många håll, på grund av brist på komponenter och då särskilt halvledare. Vad beror halvledarbristen på och vad kan vi vänta oss framöver? Hur påverkas situationen av kriget i Ukraina?
Produkter som inte kan beställas och leveranser som skjuts upp har varit vardag för många de senaste åren. Till exempel har utrullningen av 5G-näten i Sverige bromsats, under påverkan av bland annat bristen på halvledare.
I en nyligen publicerad rapport från det statliga forskningsinstitutet RISE görs en analys av den globala halvledarindustrin ur en svensk synvinkel, med utgångspunkt i halvledarbristen. Rapporten släpptes i januari, innan kriget i Ukraina, men är fortfarande aktuell. Vi har läst den och ringt upp redaktören Adam Edström på RISE för att få en komplettering med tanke på den senaste utvecklingen.
I rapporten pekas en globalt ökad efterfrågan ut som grundorsaken till att tillverkningen av halvledare inte räcker till. Det handlar särskilt om IT-, telekom- och fordonstillverkningen som fått större behov. Till det lades 2020 pandemin som påverkade både utbud och efterfrågan. Tillverkningen av komponenter stördes av nedstängningar samtidigt som hemarbetet ökade behovet av elektronik i datorer och annat. Försäljningen av både persondatorer och mobiltelefoner ökade, trots komponentbristen. En konsekvens av det drabbade till exempel svenska företag som drog ner på inköpen under pandemin. När de ville återuppta sina inköp snart igen hade leverantörerna ställt om delar av tillverkningen till konsumentelektronik och kunde inte återgå till att producera som förut – och alla kunder ville åt samma kapacitet samtidigt vilket ledde till långa leveranstider.
Överproduktion
Enligt de källor som RISE använt kommer industrin att uppleva halvledarbrist åtminstone till hösten, eventuellt in på 2023. Det pågår stora investeringar i kapacitetsutbyggnad hos främst de tre stora tillverkarna i världen, Intel, Samsung och TSMC (Taiwan Semiconductor). Ironiskt nog kan även den utbyggnaden fördröjas på grund av komponentbristen. När bristen slutligen är löst och köerna avbetade är det istället risk för en överproduktion.
Halvledarindustrin är så viktig, för både civila och inte minst militära behov, att den hanteras på högsta politiska nivå. Både USA, EU och Kina har tagit beslut som ska stödja respektive regions tillverkning, till exempel the European Chips Act som ska stärka halvledarforskning och produktion inom EU. Dock tror inte rapportförfattarna att åtgärder av den typen kommer att lindra den nuvarande halvledarbristen. Tvärtom pekar man på att en viss del av problemen kan spåras tillbaka till beslut som dåvarande presidenten i USA Donald Trump tog 2018, för att gynna sin egen industri genom att minska handeln med Kina. Den politiken, som fortfarande är i kraft, har lett till att kinesiska bolag letat på andra håll än i USA för att fylla sina behov av halvledare, på bekostnad av andra länders behov.
Ukraina en storproducent
Automation har frågat Adam Edström på RISE om analysen påverkas av kriget i Ukraina. Han säger att det främst är tillförseln av råvaror från Ryssland och Ukraina som komplicerar bilden som gavs i rapporten, som alltså publicerades före kriget.
– Det har tillkommit två faktorer som vi inte fick med. Halvledarfabrikernas lasrar använder neon och Ukraina är en storproducent av neon. Det kan bli ytterligare en störning av det på sikt. Det andra gäller palladium som ingår i en del halvledare, men användningen är inte jättestor. Ryssland är en stor producent av palladium, men inte den enda. Jag tror inte att någon av dessa störningar blir jättestor, säger Adam Edström.
– Att Ryssland och Ukraina inte kan importera elektronik som tidigare tror jag kommer att ha försumbar betydelse på världsmarknaden, så det väger lätt i den andra vågskålen.
Rapporten innehåller också en kartläggning av halvledarindustrin i Sverige och världen och konkreta förslag på hur den svenska delen kan stärkas med bland annat mer utbildning och forskning och internationellt samarbete.
Fakta
Rapporten Sverige i halvledarvärlden – analys och förslag till strategi finns att ladda ner från www.ri.se.
Projektet bakom rapporten initierades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som också finansierade det tillsammans med RISE. Texten skrevs av RISE efter bland annat intervjuer och workshops med personer inom industrin och forskningen.
Text: Jan Östlund