Högskolan Västs unika programutbud inom automation lockar fler än någonsin. Drygt 100 studenter från olika delar av världen reser till Trollhättan för att genomföra labbövningar.
– Vårt automationslabb är verkligen väl bokat i höst. Under tre veckor har vi genomfört labbövningar alla dagar i veckan, säger Mikael Ericsson, avdelningschef Industriell Automation på Högskolan Väst.
Högskolan Västs breda och flexibla utbildningsutbud inom automation lockar studenter från olika delar av världen. I höst deltar studenter på distans från Mexico, England, Grekland, Tyskland, Holland, Finland och Sverige.
– Efterfrågan på utbildning och kompetensutveckling inom automation och robotik är stor – inte bara i Sverige utan i hela världen. Det hänger ihop med industrins stora omställning till digitaliserad produktion, säger Mikael.
– Vi har under senare år byggt upp ett brett utbud och ger idag utbildningar på alla nivåer – från grundutbildning till magister- och masterprogram och forskarutbildning. Programmen ges både på campus och distans och kan studeras på hel- och halvtid, berättar Mikael.
I höst har rekordmånga studenter valt att studera på distans. 110 personer från olika delar av världen deltar i magister- och masterprogrammen och samtidigt pluggar 50 studenter på campus. Oavsett om man studerar på distans eller campus är det obligatoriskt att delta i praktiska övningar i högskolans automationslabb vid två tillfällen.
Extra många robotar
– För att klara höstens alla labbövningar har vi fått hyra in fler robotar under några veckor. Automationslabbet är mycket uppskattat. Här finns nio industrirobotar i flera olika storlekar och med olika utrustningsnivåer. För studenterna är de praktiska momenten väldigt viktiga eftersom det ger en djupare förståelse för roboten och dess funktioner, vilket vi bygger vidare på i de kommande kurserna, säger Svante Augustsson, programansvarig Automationsingenjör och lärare i automation och robotik.
– Dessutom får alla som klarar kursen ett robotkörkort som bland annat ger dem access till automationslabbet, säger Svante Augustsson.
Kurser för yrkesverksamma
Högskolan har även ett stort kursutbud för yrkesverksamma tekniker och ingenjörer som vill bygga på med ny kompetens.
– Vi ser att allt fler deltagare väljer att studera parallellt med jobbet. För dem har vi både våra ordinarie ingenjörsprogram, kurser och korta kurser som vi utvecklat i nära samverkan med industripartner, säger Svante.
– Vårt automationslabb är också tillgängligt för företag som väljer att genomföra en riktad uppdragsutbildning inom robotik eller automation för sin personal, säger Svante.