En färsk mätning av Sveriges Ingenjörer visar en betydande samhällsförändring – allt fler arbetar på avstånd från sina arbetsplatser.
Sedan 2020 har ingenjörernas genomsnittliga avstånd till arbetsplatsen ökat med 20 procent, motsvarande nästan en mil. Nu har över 11 procent av ingenjörerna mer än 10 mil till sin arbetsplats, enligt data från över 100 000 medlemmar.
Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer, förklarar att möjligheten till distansarbete har lett till att många accepterar längre avstånd till sina arbetsplatser. Detta kan bero på att vissa flyttat längre bort för att minska sina bostadskostnader, medan andra har kunnat utöka sina jobbsökningsområden tack vare nya möjligheter.
En webbundersökning som besvarades av cirka 1 300 ingenjörer visar att cirka 40 procent av dem arbetar minst halva tiden på distans. Distansarbetets betydelse för avståndet till arbetsplatsen framgår tydligt, där få skulle överväga ett jobb med lång restid om inte distansarbete tilläts.
Totalt är det nu 1,8 miljoner svenskar som arbetar delvis hemifrån. I USA har avståndet till arbetsplatserna mer än fördubblats, vilket indikerar en global trend. Denna utveckling medför samhällsförändringar som påverkar bostadspriser, regionala löneskillnader, lagstiftning, jämställdhet och kommuners attraktivitet.
Gränsöverskridande arbetsmarknader och behovet av regelförändringar är bland de utmaningar som måste hanteras i denna nya arbetsmiljö.