Investeringar värda nästan 1100 miljarder kronor planeras för den gröna industriomställningen i Norrland under kommande 20 år – en hisnande summa. Det är positivt att regeringen satsar stora resurser på industrins gröna omställning i norra Sverige vilket visar att regeringen är medveten om att förändringen kräver stöd och en samordnad nationell insats. Men kraftfulla insatser behövs även i övriga landets regioner där huvudparten av den svenska tillverkningsindustrin finns.
För tillverkningsföretagen är digitalisering och automatisering avgörande för att uppnå en långsiktigt hållbar grön omställning. Teknologierna hjälper till att minska miljöpåverkan, ökar energieffektiviteten och främjar en hållbar konkurrenskraftig svensk produktion vilket är avgörande för vår ekonomi och för att säkerställa arbetstillfällen över hela landet.
Ökad automation medför att det blir ekonomiskt lönsamt att flytta hem produktion till Sverige, vilket minskar företagens transporter och miljöpåverkan. Kostnader för felaktiga detaljer och spill i produktionsprocesser kan minimeras, dessutom kan tiden för obemannade skift ökas under natten vilket leder till ökad produktionseffektivitet samtidigt som energiförbrukningen kan reduceras genom att sänka temperaturen och släcka belysningen i verkstäderna.
Genom att använda avancerad sensorteknik, datainsamling, AI och maskininlärning kan företag övervaka och optimera energianvändningen i realtid och få en bättre överblick över hur maskiner och utrustning används och vilka faktorer som påverkar energianvändningen och därmed minska sina kostnader och utsläpp.
Med hjälp av virtuell simulering kan komplexa produkter och processer designas, testas och optimeras i en virtuell värld innan de produceras i den verkliga världen. Digitala tvillingar kan användas för kontinuerlig optimering av produktionsprocesser. Robotautomation och simuleringsmetoder som tex AR och VR kommer även att attrahera fler ungdomar att söka arbete i industrin.
Svenska studier visar att särskilt mindre och medelstora företag har en långsam implementering av ny digital teknik och automation, ofta på grund av brist på nödvändiga kunskaper och resurser. För att snabba upp industrins omställning har tidigare regeringar lanserat ett antal nationellt framgångsrika stödprogram som hjälper företagen med rådgivning, utbildning och förstudier. Det är beklagligt att den nuvarande regeringen har prioriterat ner eller tagit bort dessa stödprogram, vilket innebär att den gröna omställningen hos en stor del av den svenska tillverkningsindustrin försenas.
Jag uppmanar regeringen att fortsätta med de framgångsrika nationella stödprogrammen
Robotlyftet, Digilyftet och Produktionslyftet , dessa program behövs nu mer än någonsin och låt programmen verka över lång tid eftersom ledtider för att investera i ny teknik är en tidskrävande process.
Ove Leichsenring Ordförande
Swedish Industrial Robot Association SWIRA