Lätta att rengöra, täta och med låga utsläpp av partiklar vid användning. Det är några av kraven som Yaskawas nya mindre sexaxliga robotar uppfyller för att kunna användas vid produktion i renrum och andra kontrollerade miljöer.
Det finns många tillverkare av robotar att välja från, ifall man tittar bortom ABB, Kuka, Fanuc och Yaskawa som utgör de största. Men när det handlar om mindre och mer specifika användningsområden är antalet leverantörer inte lika stort.
En sådan nisch är kontrollerade miljöer som renrum och laboratorier. De största aktörerna har haft modeller för de miljöerna, utom Yaskawa. Men nu har det japanska bolaget med svensk tillverkning ökat sitt sortiment av Motoman-robotar med två modeller för just de behoven. Kompletteringen av sortimentet ska ge fler alternativ för kunder som behöver produkter som kan spolas av med högt tryck och skrubbas med starka rengöringsmedel.
Det är två modeller som sattes på marknaden tidigare i år, HD7 och HD8. HD står för Hygienic Design och siffrorna visar nyttolasten i kg. HD8 som lyfter ett kg mer gör det dock på bekostnad av 20 cm kortare räckvidd än HD7 som når 92,7 cm.
De här modellerna kan användas för materialhantering i produktion, eller i laboratorier för att hantera provrör och pipetter, berättar försäljningschef Niklas Richardsson när Automation ringer upp Yaskawa Nordic för en kommentar.
De två produktnyheterna på marknaden ska ta den japanska jätten dit man tidigare inte blev insläppta, i till exempel renrum, laboratorier och livsmedelsindustrins striktare hygienzoner. Den mindre klarar specifikationen för renrum klass 5 och den större även klass 4.
De speciella egenskaperna gör att de nya robotarna passar i applikationer där man tillverkar mediciner eller medicinteknisk utrustning, hanterar oförpackad mat eller utför forskning med krav på både hygien och exakthet.
Ännu har inga kunder i Sverige beställt, men i Tyskland används de redan.I Tyskland är vi stora på labb-automation, berättar Niklas Richardsson. Just repetitiva arbeten är ju den stora styrkan för robotar och när det gäller hantering av prover kan de göra jobbet mer exakt än människan kan.
Yaskawa har på senare år ökat sin tillverkning i Europa.
Den stora förändringen var öppningen av robotfabriken i Slovenien 2019. Dit flyttades produktion som tidigare gjordes i Japan. I Slovenien tillverkas nu merparten av den japanska tillverkarens robotar för den europeiska marknaden och så även de nya hygieniska modellerna.
Vi ser fördelar med en större produktion i Europa, som kortare leveranstider och färre transporter, fortsätter Niklas Richardsson.
Yaskawa Nordic har sin mesta verksamhet koncentrerad till Småland med nordiskt huvudkontor i Kalmar och produktion fyra mil söder därom i Torsås. I den småländska fabriken görs styrsystemen till alla robotarna som tillverkas i Slovenien, också HD7 och HD8. Även all kringutrustning som stativ och åkbanor, både standard och kundanpassade, görs i Torsås.
Den svenska tillverkningen har enligt Niklas Richardsson påverkats positivt av etableringen i Slovenien och av bättre erbjudanden till den växande europeiska marknaden. Lokalerna i Torsås har fått utökas för att klara den växande produktionen.
Den som köper en HD7 eller HD8 får alltså en produkt tillverkad i Europa.
Däremot har Yaskawa inga egna verktyg som är klassade för renrummen. Där kan vi hjälpa kunderna med att välja från andra leverantörer, förklarar Niklas Richardsson.
Verksamheten i Yaskawa Nordic är integrerad med den europeiska robotdivisionen som styrs från Tyskland. Sedan drygt ett år tillbaka är vd Pär Tornemo även chef över robotdivisionen i EMEA och delar sin tid mellan kontoren i Sverige och Tyskland.
Text: Jan Östlund