Under de första tio åren på ASEA/ABB Robotics hade du rollen som teknikchef. Du var med då världens första elektriska mikroprocessorstyrda industrirobot, IRB 6, såg dagens ljus.
Du är också den enda nu levande medlemmen från den tidens ledningsgrupp.
Kan du kort berätta bakgrunden till IRB 6?
I slutet av 60-talet hade marknaden för industrirobotar globalt en efterfrågan på bara cirka 1000 per år – den första industriroboten lanserades 1961. Aseas dåvarande vd, Curt Nicolin, ansåg däremot att potentialen i framtiden för industrirobotar var stor. 1968 initierade han därför en förstudie för industrirobotar.
På den tiden var robotarna hydrauliskt eller pneumatiskt drivna, och även på Asea tittade man först på hydrauliskt drivsystem. Parallellt studerades också förutsättningar för elektrisk drivna robotar. Då möjliggörande nyckelteknologier hade kommit fram på marknaden. Asea/ABB var först att då se den tekniska möjligheten för elektriskt drivna robotar.
Vilka utmaningar stötte ni på under utvecklingsprocessen?
För att skapa en intelligent elektrisk robot behövdes det komponenter som 1968 ännu inte fanns utvecklade. Det var allt från effekttransistorer med tillräcklig kapacitet, lämplig elektrisk motor till glappfria kompakta växlar och processorer för att göra roboten intelligent. Det stora genombrottet kom 1972 när världens första 8-bitars microprocessor introducerades vilket möjliggjorde utvecklingen av ett intelligent styrsystem.
Vi åkte över till USA och besökte det lilla företaget på 10 personer som utvecklade dessa microprocessorer och hämtade hem tre, varav en reserv som fortfarande finns kvar oanvänd. Företaget vi besökte var Intel, i dag ett gigantiskt företag! Deras microprocessorer banade väg för utvecklingen av våra robotar och lanseringen av en intelligent IRB 6 ii oktober 1973, med första leveransen 1974.
Hur har IRB 6 påverkat industrin sedan lanseringen?
IRB 6 blev trendsättande. Efter lanseringen vaknade japanerna till och började kopiera vårt koncept. USA höll sig till hydrauliken ett bra tag till – men idag finns ju inga kvar. Vi fick så klart ett rejält försprång med vår banbrytande innovation. 1986 blev vi världens största robottillverkare och sedan dess har vi varit ett ledande företag inom robotar baserat på fortsatta framgångsrika innovationer.
Vilket råd skulle du ge till dagens unga ingenjörer?
Det är förmätet att ge råd men det jag tycker är att man måste satsa på att sätta sig in i ny teknologi även om den inte går att tillämpa just nu, men kanske viktigt för robotar inom fem år. I dag, exempelvis, bör man lära sig allt som går kring AI, 3D-visionssytem och avancerade intelligenta sensorer eftersom det är framtiden. Man kan säkert hitta teknologier från spelindustrin som kan vara intressanta för robotiken.
Slutligen, vad ser du mest fram emot just nu?
Att få berätta den långa versionen kring utvecklingen av IRB 6 och ASEA/ABB många ”world first” innovationer fram till 1986 då vi blev störst i världen. Jag är inbjuden som talare i detta ämne på Elmia i Jönköping den 14:e maj, så de som är nyfikna kan höra hela historien där.