Facebook Twitter Instagram
    Tidningen Automation
    • Hem
    • Om Automation
    • Företagens Webbsida
    • Kontakta oss
    • Prenumerera
    • Annonsera
    • Mässor & Event
    • Tipsa oss
    Tidningen Automation
    Hem » Gymnasierna måste in i samhället
    Nyheter

    Gymnasierna måste in i samhället

    2017-12-19
    Dela
    Facebook LinkedIn E-post

    – Gymnasierna har ett stort ansvar. I Sverige är de fortfarande för långt bort från arbetslivet.

    Regeringen anser att digitaliseringen är avgörande för Sveriges framtid. För industrin gäller det att ta till sig den nya tekniken om den ska kunna konkurrera i en globaliserad värld. Men digitaliseringen är en nyckelfaktor inom nästan alla områden om vi ska behålla vår välfärd. Sjukvården är ett annat exempel där man nu står inför stora förändringar, kanske ännu större än industrin som ändå kommit en bit på väg.Ska denna digitalisering lyckas, krävs tekniker och andra yrkeskunniga som kan genomföra alla de förändringar som krävs.

    Det är med andra ord avgörande att vi får fram den kompetens som behövs för digitaliseringen av industrin liksom resten av samhället, poängterade digitaliseringsminister Peter Eriksson vid ett framträdande på Industrimässorna i Stockholm i oktober.
    – Vi behöver satsa på utbildningen. Högskoleutbildningarna, yrkeshögskoleutbildningarna och universitetsutbildningarna måste bli fler. Dessutom utbildar vi också fel.Vi behöver öka utbildningarna inom områden som efterfrågas nu och i framtiden. Därför gör regeringen en utbildningssatsning på ett kompetenslyft inom digitaltekniken:       12 000 nya platser inom yrkesutbildningarna och 3 000 nya platser på universiteten.
    – Bara när det gäller ingenjörer kommer  1 600 nya utbildningsplatser ta fram de nya ingenjörer som efterfrågas. I stor utsträckning handlar det om digitaliseringen.
    Utbildningsplatser är en sak, men ungdomarna måste söka sig till dessa utbildningar istället för att hoppas på en framtid som mediakändis eller stjärnkock. Gymnasierna har ett stort ansvar. I Sverige är de fortfarande för långt bort från arbetslivet. Väldigt många skolungdomar som slutar gymnasiet vet inte ens vad det finns för företag i den lokala miljön, sade Peter Eriksson.
    – Jag tror att gymnasierna måste mer in i samhället. Ett sätt är att öka praktiken. Gymnasielärarna och även högstadielärarna har ett ansvar att bjuda in företagen till skolorna för att berätta om sin verksamhet och vilka möjligheter som finns där.
    – Sedan är det förstås viktigt att yrkesvägledarna driver på, så att ungdomarna väljer områden och jobb där det finns en efterfrågan, avslutade han.

    (Visited 5 times, 1 visits today)
    Dag Toijer

    Relaterade artiklar

    Nyheter Automation2023-03-23Uppdaterad:2023-03-08

    420 utbildningsplatser inom teknik beviljade för start

    Nyheter Automation2023-03-22Uppdaterad:2023-03-08

    Metsä Group investerar i en fossilfri framtid

    Nyheter Automation2023-03-21Uppdaterad:2023-03-08

    Ny tjänst för industrier som påskyndar den digitala omställningen

    Nyheter Automation2023-03-20Uppdaterad:2023-03-09

    Epiroc slutför två förvärv

    Kommentarer är stängda.

    Verkstadstidningen Förlags AB

    Co / Automation

    Box 2082

    169 02 SOLNA

    Vx 08-514 934 00

    automation@vtf.se

    (Visited 5 times, 1 visits today)

    LinkedIn
    Få nyheter i mailen
      © 2023 Tidningen Automation ---

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka.