Pandemin och kriget i Ukraina har eskalerat trenden att flytta produktion närmare. När produktion flyttas från låglöneländer till länder med högre arbetskraftskostnad är automation ofta ett måste. Men det kan också finnas möjligheter att bygga upp en produktion på nya affärsmodeller.
Elin Asplund på Automation Region, jobbar med projektet Mikrofabriker för smartare textilproduktion En bransch som överproducerar en stor mängd produkter och därmed bidrar till onödigt stora utsläpp av kemikalier samt resursförbrukning av el och vatten.
I projektet tittar man bland annat på hur man genom att skapa småskalig, flexibel produktion kan minska risken för överproduktion samt att hitta nya möjligheter att använda textilierna i hela livscykeln. Det handlar om att reducera slöseriet ur värdekedjan.
– Tanken är att produktionen ska kunna ligga mycket närmare kund, som exempelvis i Sverige säger Elin Asplund
Projektet drivs tillsamman med Smart Textiles vid Borås Science Park. Elin Asplunds uppgift är att hitta nya affärsmöjligheter inom den småskaliga textilindustrin med hjälp av automation. Ett tankesätt som också går att översätta vid flytt av produktion.
– Först och främst måste flera aspekter tas i beaktning innan en produktion kan flyttas hem, det är inte alltid det bara handlar om kostnad och kompetensförsörjning utan det kan också handla om att ta hänsyn till andra krav som tillexempel miljökrav, säger Elin Asplund.
Drivkrafterna bakom ett företags marginaler är viktig och kan se olika ut i olika företag. Därför kan tillvägagångssättet skilja otroligt mycket vid en flytt av produktionen. Men att automatisera hela produktionen är inget egenvärde i sig utan ska antingen göras för att effektivisera eller rationalisera.
– Målet med de nya affärsmodellerna vi tittar på i projektet är att företag ska göra en hållbar omställning både miljömässigt och ekonomiskt– automation blir ett verktyg för att uppnå detta, säger Elin Asplund.
Den cirkulära ekonomin ligger på tungan hos företagen idag. Trenden är att bolag går från att enbart tänka återvinning till att också räkna in riskperspektiv som ekonomiskt perspektiv.
– Fokus läggs i allt större utsträckning på hur resurserna kan användas samt hur råvarorna kan användas mer ekonomiskt – speciellt i dessa tider då det har blivit allt svårare att få tillgång till råvaror. Detta ställer naturligtvis också helt andra krav i produktionen.
Kostnadsreduktioner, företagens sociala ansvar eller lagkrav är de största drivkrafterna för en grön omställning. Företag med resurseffektiva produktioner har en konkurrensfördel. Energianvändningen och dess kostnad blir tydligare och resurseffektivitet blir en viktigare fråga i styrelserummen.
– Automation och dataanalys för optimering av beslut i hela värdekedjan är viktiga delar för att klara av att bli resurseffektiva. Men det kommer även krävas att vi effektiviserar en del av den teknik vi redan har exempelvis optimerar operationssekvenser utifrån energiåtgång, säger Elin Asplund.