Det har skett en ökad medvetenhet kring säkerhetsfrågor inom maskinindustrin. Schmersal är ett av de företag som erbjuder utbildningar, som känner av den ökade efterfrågan av maskinsäkerhetsutbildningar. Magnus Lundberg , expert inom maskinsäkerhet på Schmersal, guidar oss genom den utveckling som företagets utbildnings-avdelning tec.nicum befinner sig i.
Här följer en fråga-svar session där Magnus delar med sig av insikter om utbildningar och framtidsutsikter för industrins säkerhet.
Vilka huvudsakliga utbildningsnivåer erbjuder ni inom maskinsäkerhet och vad innefattar de?
Våra utbildningar fokuserar på grundläggande maskinsäkerhet för både nya och äldre maskiner enligt ”Maskindirektivet” och ”Användning av arbetsutrustning”, fördjupning inom tillämpbara standarder, där B-standarden ofta är den mest praktisk användbara eftersom den är applicerbar på alla maskiner, samt fördjupning i riskanalys. Det vi siktar på är att skapa en förståelse avhelheten för att säkerställa en bra nivå av säkerhet och genom att följa riktlinjerna.
Schmersal grundades redan på 40-talet medan utbildningsdelen inom maskinsäkerhet startade så sent som 2015. Det var fem år innan pandemin Hur har pandemin påverkat era utbildningsmetoder?
Pandemin förvandlade våra utbildningar till digitalt format. Det fanns fortfarande en efterfrågan på maskinsäkerhetsutbildningar under pandemin samtidigt som man inte fick träffas. Att skapa digitala utbildningar var först en utmaning för vi behövde tänka om en del men när vi tillslut fick till det så gick det bra.
Till vår förvåning blev det nya digitala format populärt samtidigt som det möjliggjorde deltagande från en bredare publik. Trots att det krävdes en anpassning från vår sida så fungerade det över förväntan, och gör än idag.
Har industriföretagens prioriteringar gällande maskinsäkerhet förändrats på senare tid?
Absolut! Går man tillbaka 20 år i tiden kan man notera att säkerheten inte alls låg högt upp på företagens agenda, det sågs främst som ett hinder Men på senare år har inställningen ändrats drastiskt. I dag inser nog de flesta företag vikten av säkra maskiner för en trygg arbetsmiljö.
Vad är det som har drivit den förändringen?
En ökad kunskap kring maskinsäkerhet, produktionslinjer som resultat, ger ofta en högre produktivitet i maskinerna, vilket är en av de viktiga drivande faktorerna. En annan faktor är att det generellt skett en betydande förändring i medvetenheten kring säkerhet. Tidigare var det mer acceptabelt att riskera skador, som exempelvis att förlora ett finger på arbetsplatsen.
Idag är det en ny och ökad medvetenhet om att människors säkerhet och hälsa är av högsta prioritet. Samhällets syn på säkerhet och välbefinnande har helt enkelt förändrats och förstärkt vikten av att minimera risker på arbetsplatsen. Det handlar om att skydda och värdesätta människors välmående i större utsträckning än tidigare.
Hur har ni anpassat era utbildningar för att möta den ökande efterfrågan?
Vi lyssnar noga på kundernas behov och anpassar våra kurser därefter. Genom att göra regelverken begripliga och praktiskt tillämpliga skapar vi en lärorik upplevelse för deltagarna.
Vilka områden är mest eftertraktade inom maskinsäkerhet just nu?
Vi ser ett stort fokus på äldre maskiner och ombyggnad för att uppfylla de krav som gäller för dessa. Dessutom finns ett ökande intresse för produktspecifika utbildningar, så kallade C-standarder, som är skräddarsydd för olika maskintyper.
Vilka andra förändringar ser du framför dig när det gäller framtiden för maskinsäkerhetsutbildningar?
Med ny teknik som AI integrerad i maskiner ser jag en ökning av behovet av nya utbildningar. Vi står inför en spännande tid där både regelverk och utbildningar måste anpassa sig till dessa förändringar.
Kan du konkretisera vilken roll du tror att AI kommer att spela i framtida maskinsäkerhetsutbildningar?
AI kommer att ge oss nya verktyg och insikter, men mänsklig interaktion är ovärderlig inom utbildning. Vi kommer alltid behöva balansera teknik med mänsklig expertis för att skapa säkra maskiner.
Tror du att maskinsäkerhetsutbildningrar kommer att vara fortsatt lika viktiga i framtiden?
Ja definitivt vi kommer alltid att behövas för det kommer nya regler hela tiden. Till exempel när vi fick cobotar så fick vi också behov av nya regelverk. Med nya teknologier kommer nya regelverk och nya människor kommer ständigt in i företagen som också behöver lära sig. Marknaden kommer inte bli mättad. Behovet av utbildning är konstant med nya personer i företagen och gamla som behöver uppdatera sig.