PLC har tjänat industrin väl sedan slutet av 60-talet. När digitaliseringen och internetanvändningen nu slagit igenom inom Industrin är det dags för standarden att pensionernas. Med plattformen EcoStruxure har Schneider Electric tagit fram en ny standard som bättre harmoniserar med tekniken runtomkring.
Digitalisering, och hur vi använder internet samt alla krav som följer med den nya tekniken, har blivit vardag även inom industrin. Med det följer också nya krav och förväntningar på produkter som köps från leverantörer. I och med att den tekniska kartan ritats om behövs också en ny standard som klarar av att koordinera tekniken som kommit med digitaliseringen.
– Vi är inne i en övergångsfas från PLC som har stöd för ICE standard 61131. Detta har varit en viktig grund för automation inom industrin oavsett om man jobbar med robot, processtyrning eller vad som helst. Våra marknadsundersökningar har visat att det nu finns behov av att komma vidare därifrån. Därför har vi gått i bräschen med en lösning baserad på en ny ICE standard som bättre är anpassad för industrins nya behov, säger Josef Christoffersson, produktchef på Schneider Electric.
Den nya lösningen som Schneider Electric utvecklat har fått namnet EcoStruxure Automation Expert och beskrivs som en it-plattform där såväl IT som OT existerar. Med tekniken som den nya plattformen stödjer är det möjligt att komplettera med andra funktioner som digital tvilling, molnlösningar och AI-algoritmer med exempelvis MATLAB. Det går även att skapa objekt i Automation Expert som kan importeras och användas i AVEVAs systemplattform.
– Plattformen är det nya huset för automation och här kan robotar och maskiner samverka parallellt, förklarar Josef Christoffersson.
Utmärkande för EcoStruxure Automation Expert är att Schneider Electric låst upp kopplingen mellan hårdvara och mjukvara för industrin som öppnar för en helt ny flexibilitet, effektivitet samt för hållbarhetslösningar.
– Industrin har varit känd för att man köper PLC och maskin som är kompatibla med varandra. Problemet är att varje maskin kan ha en egen mjukvara och eget styrsystem vilket innebär att de som ska bygga ihop linjer med maskinerna måste behärska varje maskin för sig och komma ihåg hur dessa fungerar. Detta är en stor utmaning att hålla all kunskap i huvudet. Därför har vi en öppen plattform med en mjukvara som går att installera på vilken maskin som helst vilket gör det mer praktsikt och enkelt för slutanvändaren på flera sätt, säger Josef Christoffersson.
Med allt från machine learning, molntjänster, VR och AR som gjort intåg inom industrin har också konvergensen mellan OT till IT påbörjats. Den nya tekniken, som är mer relaterad till IT-världen än OT-världen, är drivkraften bakom Schneider Electric plattforms-lösning. Den nya standarden som tagits fram kan nu bättre jobba mot moderna maskiner. Genom att industrin i allt större utsträckning använder sig av IT-relaterad teknik kommer PLC också att på sikt spela ut sin roll. En server-baserad styrsystemlösning med ett minimum av hårdvara i anläggningen är en utveckling som Schneider Electric tror på.
– PLC ICE 61131 är inte anpassat till it utan till OT och det är två skilda världar. Tekniken bakom PLC fungerar helt enkelt annorlunda. I EcoStruxure Automation Expert har vi byggt in en Automation Runtime av olika slag som kan ersätta PLC men också den traditionella PC:n. Den är främst anpassad för nya maskiner men det finns också koncept för att implementera den även på äldre maskiner. Att kunna ta hand om installerad bas är mycket viktigt för den nya lösningen ska bli framgångsriksäger Josef Christoffersson.
Med sin nya lösning har även Schneider Electric gått från att vara en hårdvaruleverantör till en mjukvaruorienterad leverantör, och nu till ett it-företag som bygger processer.
– Detta är framtiden och även vi måste anpassa oss till både hur marknaden drivs och kommer att drivas framåt. Men vi måste också hantera den nya typen av rekrytering, för hur unga utbildar sig och hur universitet och högskolor fungerar, säger Josef Christoffersson.
Systemet är just därför också anpassat efter dagens flyktiga kompetensmarknad. Tiden då anställda började i en industri och stannade till de gick i pension är förbi. I dag får företagen kompetensen till låns i några år innan den försvinner ut genom dörren igen. Att språket som används för att programmera Automation Expert känns bekant och begripligt för programmerare är en viktig detalj. För att klara av industrins rekryteringsbehov måste även IT-programmerare kunna arbeta inom industrin.
– Genom att vi standardiserar det digitala gränssnittet till att vara intuitivt och användarvänligt underlättar vi också för industrin. Även vid en stor personalomsättning ska en ny medarbetare snabbt sättas in i arbetet med att styra alla maskiner utan en längre introduktion, förklarar Josef Christoffersson.
Standarden i Schneider Electrics EcoStruxure har definierats av en kommitté med deltagare från bland annat Luleå Tekniska universitet.
– Vi har haft en standarden IEC61499 som utgångspunkt och samarbetat kring detta med labbet som driver utvecklingen av nya standarder. Att själv komma med ett helt nytt koncept har inte varit aktuellt, förklarar Josef Christoffersson.
När mjukvarorna börjar ta allt mer plats inom industrin blir det också desto viktigare att effektivisera kostnaden för ingenjörstiden menar Josef Christoffersson.
– Att ha ett effektivt verktyg som exempelvis packar ihop kod som används vid en station och som kan återanvändas smart genom att kopieras, bidrar det bland annat till en effektiv metod att hantera framtidens industriella automation. Den funktionaliteten finns inte riktigt i OT-världen, avslutar Josef Christoffersson.