Om landets industriföretag ska förbli konkurrenskraftiga krävs satsningar på att förnya gamla maskiner och digitalisera verksamheter.
Nu förklarar Juan Duran, Business Development Manager på Schneider Electric Sverige, hur digitala tvillingar kan hjälpa företag att bli mer kostnadseffektiva och energismarta samt varför investeringarna inte kan vänta.
I dag står både etablerade och nya industriverksamheter inför stora utmaningar. Att öka produktiviteten och samtidigt bli mer hållbara. Det ska dessutom dras ner på driftkostnader, tid till marknaden ska kortas ned och stilleståndstid minimeras. Parallellt ställer teknologisk utveckling och nya regleringar höga krav på företagens förmåga att anpassa sig.
För att industrin ska kunna tackla dessa utmaningar är stora investeringar helt avgörande. Investeringar som många gånger innebär en hel del risktagande och oro. Men tänk om dessa inte behövde bli ett kostsamt gissande?
Sparar tid och pengar – redan i tidigt skede
Moderna industrirobotar har länge ersatt repetitivt arbete och gjort verksamheter mer produktiva, effektiva och säkrare. Men när dessa kombineras med digitala tvillingar öppnas fler möjligheter upp.
Med digitala tvillingar kan företag skapa en virtuell simulering av en verklig robotprocess eller en hel industrianläggning. Det går alltså att förutspå hur en robot kommer att bete sig redan i förväg. I tidigt skede av ett projekt kan information först samlas in och modeller av en robots beteende i verkligheten kan skapas med precision. I nästa steg kan nödvändiga justeringar göras direkt i modellen – innan de överförs på roboten. Detta minskar risken för dyrt risktagande och ökar chansen för smidig implementering.
Effektiv hantering i den verkliga världen
När ett robotsystem väl är i drift kan prestanda enkelt övervakas, potentiella fel kan snabbare identifieras och med hjälp av effektiv datainsamling kan bättre beslut tas vad gäller underhåll och livscykel. För att dessutom justera produktionen efter dagens och morgondagens behov kan digitala tvillingar användas för att vidare testa olika driftsscenarier, vilket gör investeringar i befintlig eller ny teknik mer effektiva.
För att rätta sig efter nya lagar och regler krävs det även att industrier är anpassningsbara. Detta möjliggör digitala tvillingar. Skulle till exempel strängare miljöregleringar påverka bilbranschen, eller hårdare energikrav förändra förutsättningarna för tillverkningsindustrin, möjliggör tekniken att verksamheter kan ställa om betydligt snabbare och mer effektivt än tidigare.
På så sätt blir det enklare att reducera driftskostnader och minska energislöseri. Studier visar att digitala tvillingar kan accelerera tid till marknaden med så mycket som 50 procent.
Digitala tvillingar är en marknad som spås växa lavinartat i framtiden och fördelarna talar sitt tydliga språk. Ökad produktivitet och minskade kostnader, kortare stilleståndstider och snabbare reparationer, högre säkerhet och bättre kvalitet. Svensk industri må ha olika behov och utmaningar, men lösningarna och mjukvaran finns där redo att implementera. Nu ligger bollen hos företagen.
Juan Duran, Business Development Manager på Schneider Electric Sverige