En större efterfrågan på landets datacenter innebär en enorm ökning av energiförbrukningen och en potentiell miljöpåverkan. Men paradoxalt nog kan artificiell intelligens (AI) – som är en av de största energiförbrukarna – även bli en del av lösningen. Detta menar Hanna Oredsson, Country Sales Director för Secure Power på Schneider Electric.
Det uppskattas att energibehovet för datacenter kommer att öka med 26-36 procent årligen till 2028 på grund av efterfrågan på AI-lösningar.* Behovet av kyla och energi växer med andra ord kraftigt. I Sverige kan vi dra stor nytta av naturlig kyla och grön energi, vilket inte bara är kostnadseffektivt utan också minskar miljöpåverkan.
Under 2023 valde regeringen att ta bort en viktig skatterabatt för landets datacenter. Detta innebär att vi måste fortsätta att tänka innovativt och energieffektivt för att behålla vår ledande ställning. Detta inkluderar att förlägga datacenter på strategiska platser över hela Sverige, särskilt i Norrland, där potentialen för hållbar energi och kylning är enorm. Svenska datacenter är dessutom pionjärer i att använda spillvärme på innovativa sätt, som i uppvärmning av närliggande samhällen eller industriprocesser.
Ett bra exempel på detta är svenska EcoDataCenter. Genom att implementera Schneider Electrics smarta lösningar för både infrastruktur och energianvändning har EcoDataCenters anläggning i Falun uppnått en energieffektivitet i världsklass. Bland annat är deras datacenter förlagd vid en pelletsfabrik där all överskottsenergi återförs till produktionen. Deras datacenter, som är byggt i trä, representerar en ny era av energieffektivitet och cirkularitet i branschen.
Vi står inför en enorm utmaning
Med den snabbt ökade efterfrågan på AI ställs alltså branschen inför en enorm utmaning nu och i framtiden. Datacenter kämpar redan med att dämpa sitt energibehov och minska sina utsläpp för att bli mer hållbara. Men just AI ger oss även verktyg för att bättre hantera och optimera datacenterinfrastruktur. Från avancerad kylningsteknik till smart energianvändning och bättre kapacitetsutnyttjande.
AI har även potential att revolutionera hur vi bygger och driver datacenter. Ett bra exempel på detta är Schneider Electrics nya samarbete med NVIDIA. Samarbetet syftar till att erbjuda datacenter de verktyg och resurser som behövs för att sömlöst integrera nya AI-anpassade lösningar i infrastrukturen vilket effektiviserar det operativa arbetet och säkerställer en pålitlig livscykel.
För att lösa de utmaningar branschen står inför krävs det dock ett tvärsektoriellt samarbete. Förmågan att dra nytta av expertis och verktyg från andra typer av industrier. Med min bakgrund inom service och underhåll av datacenter, vill jag också betona vikten av att inte bara bygga nya anläggningar på nydanande vis utan att även maximera deras prestanda och livslängd genom optimal drift och underhåll. Våra svenska datacenter är inte bara tekniska anläggningar, de är hjärtat i det digitala samhället och måste drivas med detta ansvar i åtanke om vi ska lyckas att få ned CO2-utsläppen och minska energiförbrukningen.
Fyra fokusområden för att ta tillvara på datacenters energi:
- Skapa nya datacenter med hållbarhet i hjärtat av verksamheten. Det kommer att leda till bättre lönsamhet och ett bättre förhållande till befolkningen som bor i omedelbar närboende av datacentret.
- Designa AI-datacenter med helt nya specifikationer. Det finns redan vägledningar om detta (Referensdesign för AI-datacenter). Läs mer här.
- Gör datacenter till en integrerad del av ett större energisystem. Värmen i kylvattnet får inte gå till spillo. Den måste återanvändas.
- Utnyttja batterierna för att stabilisera elnätet. Med lämplig styrprogramvara kan batterierna som datacenter brukar i system för oavbruten strömförsörjning användas för att avlasta
Debatt/Krönika: Hanna Oredsson, Country Sales Director för Secure Power på Schneider Electric