Svensk-schweiziska ABB har på olika sätt varit aktiva i Singapore i över 50 år. Idag arbetar de aktivt med att utveckla olika robotlösningar i landet, där alltifrån coronatest-robotar till äggpackare finns med på repertoaren.
ABB:s föregångare Asea etablerade sig i Singapore redan 1971. År 2004 startade ett kontor för ABB Robotics & Automation upp i landet, och idag arbetar företaget mycket långtgående med robotik och automation på plats. Anand Natarajan, regiondirektör för ABB Robotics & Automation i Singapore, berättar mer.
En rik kombination av marknadsbehov, regeringspolitik, utbildning, kultur och tankesätt är de främsta drivkrafterna bakom tillväxten av robotik och automationsteknik i Singapore, förklarar han per mejl.
Landet utvecklade tidigt ett omfattande ekosystem på området, med statliga myndigheter som tillhandahåller finansiering och tekniskt stöd, medan högskolorna utbildar studenter i avancerad robotik och forskar på nya robotlösningar. En rik flora av små och medelstora företag ser till att den senaste tekniken kommer till användning, och ger anställda regelbunden tillgång till kompetensutveckling och utbildningsprogram på jobbet.
På central nivå har regeringen utvecklat ett nationellt robotikprogram, som ska säkerställa att Singapore behåller sin tätposition inom robotik och automation.
ABB, som formellt etablerade sin robotikverksamhet i Singapore 2004, har själva ett flertal partnerskap med företag, myndigheter och lärosäten i landet, och har bidragit till att ta fram applikationer som svarar mot olika utmaningar. Studenter inom robotik och automation gör ofta praktik vid bolaget, och många blir i slutänden anställda.
När många andra företag gick på knäna under coronapandemin fick ABB flera viktiga ordrar i Singapore:
Vi levererade IRB910SC Scara-robotar för automatiserade Covid-testbås från början av pandemin, berättar Anand Natarajan.
Tillsammans med det lokala forskningsinstitutet Advanced Remanufacturing and Technology Center (ARTC) levererade man också skalbara robotlösningar till ett testcenter som kunde hantera 40 000 prover varje dag.
Ett annat exempel kommer från livsmedelssektorn, där ABB Robotics IRB1600- och IRB660-robotar har kommit att användas för att packa ägg och lägga dem på pall för dagliga leveranser runt Singapore.
Vi är också den enda robotleverantören i ett industrikonsortium i Singapore som ska introducera och promota fördelarna med 5G-nätverksteknik i industriell verksamhet, skriver Anand Natarajan.
Han har märkt stora skillnader ifråga om attityder kring robotik och automation i Singapore under de år som han själv följt marknaden i landet.
Robotar har blivit vanligare i industrin och i vardagen, samtidigt som de hjälper företag att bygga motståndskraft och ta itu med globala trender som arbetskraftsbrist, störningar i leveranskedjan och en önskan att arbeta mer hållbart, skriver han.
FAKTARUTA SINGAPORE
Befolkning: 5,5 miljoner (Sverige: 10,4 miljoner)
Yta: 733,1 km2 (Sverige: 447 425 km2)
BNP per capita, nominell: $ 79 576 (Sverige: $ 56 361)
Singapore har en extrem befolkningstäthet om 8 358 invånare per km2 (Sverige har 25/km2).
Ekonomi och industri är högt utvecklade, och det finns långtgående spetskompetens inom robotik och automation. Enligt siffror från Q1 2022 hade Singapore 605 robotar per 10 000 anställda inom tillverkningsindustrin.
Från att ha varit ett fattigt land med låg utbildningsnivå när det blev självständigt 1965 har Singapore satsat medvetet på högre utbildning. Andelen i befolkningen med universitetsutbildning ökar stadigt, och landet toppar ofta kunskapsmätningar som Pisa och TIMSS.
Singapore utgörs till största delen av stadsmiljö och har knappt några naturtillgångar. De förlitar sig till 95 procent på importerad flytande naturgas (LNG) för sin energiförsörjning.
Källor: Wikipedia, Internationella valutafonden (IMF), International Federation of Robotics (IFR) – World Robotics 2021, OECD, Energy Market Authority Singapore.
JOAKIM RÅDSTRÖM
Frilansjournalist