I slutet av oktober kom en ny modell för kapacitetsberäkning på elmarknaden. Den kallas flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det är ett EU-beslut med syfte att bättre utnyttja kapaciteten i el-nätet och jämna ut elpriserna mellan länderna.
I samband med att Sverige inför den nya metoden har det spekulerats om ökade elpriser i våra elområden. Enligt Svenska Kraftnäts beräkningar kommer den nya modellen innebära både ökade och lägre elpriser beroende på elområde.
Bakgrunden är ett beslut som togs av medlemsländerna i EU för cirka tio år sedan. Därefter delegerades uppgiften till systemansvariga myndigheter i EU:s olika länder och först nu är modellen på plats i de nordiska länderna.
Den nya kapacitetsberäkningen innebär att överföringskapaciteten mellan de olika elområdena ökar, då systemet mer noggrannt beräknar flödena i elnätet. Det kommer därmed att gå att överföra mer el på ett driftsäkert sätt. Förenklat uttryckt ger det nya systemet samma effekt som att bygga en ny ledning genom landet.
När överföringskapaciteten från Norrland till södra Sverige ökar innebär det också att elpriserna mellan områdena jämnas ut, elpriset påverkas således men olika i de 4 elområdena.
– Vi får ett nät som kan utnyttjas mer effektivt, tidigare instängd el i norr kan nu överföras till söder. Det har tyvärr spridits information där enskilda timmar plockats bort och oroat människor att priserna skulle stiga dramatiskt. Priserna varierar mycket och det har vi också sett i parallellkörningarna. Därför är det viktigt att se över en längre period tex ett år när alla variationer i väder funnits med, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska Kraftnät.
Svenska Kraftnät har testat och utvärderat den nya metoden sedan december 2022, testerna ger också en bild av hur priserna påverkas löpande med modellen.
Vinnare under en ettårig testperiod har södra Sverige varit där elpriserna varit 26 procent lägre, Två elområden- elområde 1 (norra Norrbotten) och elområde 3 (Mellansverige) fick fyra respektive fem procent högre elpriser under perioden. I elområde två södra och mellersta Norrland var priset oförändrat.
– Resultaten ger en bild av hur priserna kan påverkas av det nya systemet. Men det är många faktorer som avgör priset. Hur utbudet och efterfrågan på el utvecklas och förändras över tiden så det går inte att säga exakt vilket elpris som det blir i de olika delarna av landet med systemet. Det kan alltid komma perioder med högt pris och perioder med lågt pris, säger Erik Ek.
I sommar har Svenska Kraftnät genomfört underhållsarbeten på nätet och förväntar sig därmed en stabil överföringsförmåga av el i vinter, när den nya beräkningsmodellen införs. Med en växande andel väderberoende el i nätet har det funnits oro för att Sverige i likhet med Kalifornien ska få börja med planerade lokala nedsläckningar på grund av elbrist. Men enligt Svenska Kraftnät är denna risk inte överhängande.
– Jag ser ingen större risk för detta och det finns inga större risker nu för nedsläckning än tidigare och det har förstås ingen koppling till att en effektivare modell införs i Norden. Däremot innebär en större andel väderberoende el att priserna varierar mer. Det kommer bli perioder med högt elpris och perioder med lågt elpris, säger Erik Ek.
Hur blir vinterns elpris?
Terminspriserna på Nordpool, som är marknadsplats för elhandel, ger en indikation över vinterns elpriser i de olika elområdena i Sverige.
I norra delarna av landet, elområde 1 och 2, är prognosen ett elpris på drygt 25 öre per kilowattimma under perioden oktober till och med december. Motsvarande för Mellansverige är 38 öre per kilowattimma och längst i söder, i elområde fyra, är prognosen drygt 51 öre per kilowattimma under det fjärde kvartalet 2024.
Vill du läsa om vad Mats Nilsson, nationalekonom säger läs denna artikel nedan:
Ny beräkningsmodell försämrar svensk industris konkurrenskraft